Data: 2005-02-16 08:17:31
Temat: Re: Masło, masełko , masełeczko...
Od: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
In article <cuuuv3$65l$1@nemesis.news.tpi.pl>, "MIR" <m...@g...pl>
wrote:
> Witam całą Grupeczkie
>
> Będące u nas na rynku masło, jest z reguły zbyt mocno utwardzone.
> Wynika to prawdopodobnie stąd, że polskie normy dopuszczają w maśle
> taką ilość substancji utwardzających (utwardzaczy),
A to niby jakich?
> która jest jest zbyt
> duża i masło nie nadaje się do smarowania. Wskutek tego, że stan ten trwa
> od dawna, polski konsument przyzwyczaił się do zbyt twardego masła
> - właściwie, został do niego przyzwyczajony.
To,że masło polskie jest rzeczywiście dziwnie twarde to też problem,
który mnie od dawna zastanawia. Niestety nie wiem dlaczego, ale nie
myślę, żeby dodawano do niego jakieś "utwardzacze". Raczej nie jest po
prostu zbyt dobrze oczyszczane. Innym dziwnym zjawiskiem jest to, ma
zwyczaj pienić się w trakcie podgrzewania, a następnie szybko "palić".
Władysław
|