Data: 2006-10-25 21:41:40
Temat: Re: Masło orzechowe - gęstość a smarowalność
Od: "eM eL" <badbatz99@CUT_THIS_OUThotmail.com>
Pokaż wszystkie nagłówki
"Piecia" wrote in message news:ehohfa$kme$1@nemesis.news.tpi.pl...
> Macie może jakiś sprawdzony sposób na zrobienie masła orzechowego? Głównie
> chodzi o konsystencję. Mój przepis to po prostu zmielenie orzechów (w
> młynku lub maszynce do mięsa) dodanie troszkę oliwy i miodu. Zaraz po
> zrobieniu masło takie jest w miarę smarowalne ale już następnego dnia jest
> mocno zbite i w trakcie rozsmarowywania na chlebie robi w nim dziury.
Chodzi Ci o maslo z orzeszkow ziemnych? Jesli tak, to odpusc sobie miod
(posmaruj miodem chleb posmarowany maslem orzechowym) a dodaj olej
arachidowy w procesie produkcji (pi razy oko 1-2 lyzki na dwie szklanki
orzechow.) Jesli koniecznie chcesz na slodko to dodaj melasy albo cukru
(najlepiej brazowego z trzciny cukrowej.) Mozna tez dodac szczypte soli.
Do smaku mozna tez wrzucic pare gozdzikow (zmielonych) i czarnego pieprzu
(raz zakrecic mlynkiem.)
>
> Druga sprawa to olej delikatnie się odziela od masy. Na to też jest jakiś
> sposób?
Jest - dodanie srodkow emulsyjnych, tylko po co? Zrob tyle, aby wystarczylo
na 2-3 dni. Przeciez cala procedura trwa zaledwie pare minut...
--
><eM eL
|