Data: 2006-10-25 20:26:23
Temat: Masło orzechowe - gęstość a smarowalność
Od: Piecia <d...@p...onet.bez-tego.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Witam
Macie może jakiś sprawdzony sposób na zrobienie masła orzechowego?
Głównie chodzi o konsystencję. Mój przepis to po prostu zmielenie
orzechów (w młynku lub maszynce do mięsa) dodanie troszkę oliwy i
miodu. Zaraz po zrobieniu masło takie jest w miarę smarowalne ale już
następnego dnia jest mocno zbite i w trakcie rozsmarowywania na chlebie
robi w nim dziury.
Raz widziałem program na discovery jak robili masło orzechowe i tam
powiedzieli co takiego jeszcze dodają do tej masy, ale pamięć bywa zawodna.
Druga sprawa to olej delikatnie się odziela od masy. Na to też jest
jakiś sposób?
--
Pozdrawiam Piecia
|