Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!newsfeed.pionier.net.pl!news.internetia.
pl!newsfeed.tpinternet.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Panslavista" <p...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Maszynka do makaronu Fackelman
Date: Thu, 21 Feb 2008 14:33:43 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <fpjuvn$no1$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <fpjcun$7v1$1@mx1.internetia.pl> <fpjf0d$hoa$1@news.onet.pl>
<fpjn3t$6ah$1@nemesis.news.tpi.pl> <fpjo8d$o83$1@atlantis.news.tpi.pl>
<fpjskc$i3r$1@nemesis.news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: abcs199.neoplus.adsl.tpnet.pl
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1203601207 24321 83.6.234.199 (21 Feb 2008 13:40:07 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 21 Feb 2008 13:40:07 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1409
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1409
X-Antivirus: avast! (VPS 080220-0, 2008-02-20), Outbound message
X-Antivirus-Status: Clean
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:310569
Ukryj nagłówki
"Moorek" <m...@p...onet.pl> wrote in message
news:fpjskc$i3r$1@nemesis.news.tpi.pl...
> >> >
> >> Opowiedz jak sobie radzisz z robieniem makaronu?
> >> Kupiłem niedawno taką samą /podobną maszynkę niestety z instrukcją po
> >> rosyjsku, makaron nie chce mi się rozcinać - noże przememlą wstęgę i
> >> gdzieniegdzie przetną, próbowałem osuszyć - ale znowu ciężko zmusić
noże
> >> żeby chwyciły wstęgę i efekt potem i tak jest podobny - trochę lepszy,
> >> ale
> >> nie udaje mi się w żaden sposób zrobić makaronu jak na zdjęciu.
> >>
> >
> > Ciasto na makaron musi być dobrze obsypane maką z obu stron do
walcowania
> > na
> > grubość jak i walców tnących, część tej mąki wrobi się do ciasta, część
> > przejdzie do wody (ja gotuję świeży makaron, bez suszenia).
> > Nie można ciąć ciasta podsuszonego, gdyż powstają zadziory z warstwy
> > suchej
> > z powierzchni i rwą makaron. Podobnie nie da się ciąć ciasta
wysuszonego -
> > połamie się. Ciasta na paski można ciąć nożami radełkowymi zamocowanymi
> > przegubowo na nożycach norymberskich lub na podobnych patentach.
> >
> Dzięki. A powiedz mi jaką najmniejszą szerokość można uzyskać z tych noży
> radełkowych regulowanych??
> Wydaje mi się że chyba lepiej się nimi robi i dużo szybciej niż krojenie
> przez maszynkę.
>
> Pozdrowienia
> Tomek
Raczej wstążki i szersze - na ravioli, pierogi, łazanki, chrust.
Tu jest z nakładanymi kółkami:
http://www.galeriakuchenna.pl/index.php?id3=10&id4=1
&id5=1&pokaz=1&sid=c074c80f1816ce5bfc145839c7a56b49
|