Data: 2010-02-17 14:28:21
Temat: Re: Mięso
Od: "gdaMa" <g...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
*Scarlet*! Zawsze tak wrzeszczysz żeby cię za granicą było słychać (C
Pippi):
> W wersji dla dzieci pliss. Może być na słodko i na ostro, bo lubią.
1. Filet drobiowy a'la Sfinks: filet z kurczaka / indyka, pokroić w paski ok
1 x 1 x 5 (kurze cycki kroję na 2 plastry i w paski w poprzek), w misce
wymieszać kawałki mięsa z olejem, sosem sojowym i zasłupową vegetą(*)
(kucharkiem, warzywkiem, łotewer). Pozostawić do przegryzienia - w tym
czasie nastawić ryż, frytki, czy inną skrobię, przygotować sałatkę i
opcjonalnie sos (najlepiej czosnkowy). Jak dodatek skrobiowy ma się na
końcówce przygotowania (ok 3 min do końca) wrzucić mięso na rozgrzany olej i
obsmażyć ze wszech stron. Czas przygotowania posiłku ok .30 min.
2. Klops: farsz jak na mielone, keksówkę wyłożyć pergaminem albo folią
aluminiową rozłożyć farsz, położyć na wierzch cienkie plasty słoniny
(tłustego boczku). Piec ok. 1 h. w temperaturze 180 st. Pod koniec pieczenia
podlać bulionem. Pozostawić do ostygnięcia aby wchłonęło bulion. Podawać
odgrzewane pokrojone w plastry z sosem pieczeniowym. Moje dzieciaki jedzą
klopsa również jako wędlinę do kanapek.
Do środka można włożyć niespodzianki - jajka ugotowane na twardo (obrane
oczywiście ;) ), pieczarki.
3. Filet drobiowy grillowany: plasty umaziane wcześniej w przyprawie do
grilla, smażone na patelni grillowej.
4. Tatar - kupuję "gotowca" Morliny
5. Kottbullar - klopsiki szwedzkie: wyguglaj sobie - podawał WMA
6. Kotlet drobiowy z ananasem: filet panierowany jak schabowy, obsmażony, na
to plaster ananasa, w dziurkę łyżeczka borówek, na to plaster sera żółtego i
do piekarnika aż się ser rozpuści i kotlet podgrzeje.
Więcej hitów mięsnych nie pamiętam - dzisiaj post nie tylko w żołądku ;)
--
Pozdrawiam,
Magda *gdaMa*
(*) mam własną mieszankę a'la vegeta bez E-cośtamów
|