Data: 2010-02-22 10:45:55
Temat: Re: Mięso
Od: JaMyszka <f...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 22 Lut, 04:41, "Prawusek" wrote:
> Np. niedawno zmienił się smak handlowych
> kiszonych ogórków. Może to wynika ze zmiany beczek? Kiedyś były
> dębowe, zatapiane w "jeziorze". A teraz są plastykowe i smak ogórków
> kiszonych złamany jest smakiem ogórków konserwowych.
> 2 in 1 ? Myślę, ze nie zadbano o fermntację skoro jest szpat octowy - zbyt
> duża powirzchnia otwarta na dostęp powietrza. W kadziach powinna być
> popkrywa pływająca na powierzchni, a w beczkach wkładki. Ja stosuję worki
> polietylenowe, które zaciskam opaską - zupełny brak dostepu powietrza - gazy
> same wypchną.
Ależ otwarta powierzchnia (pojemnika) istnieje dopiero w handu.
Inaczej wyglądają (i smakują) dobrze ukiszone ogórki, które się
"zepsuły", a inaczej te z obecnego handlu. Dlatego podejrzewam zmianę
technologii kiszenia z uwagi na stosowane pojemniki. Przecież w handu
sprzedają z plastykowych pojemników 10 lub 20 litrowych.
PS
Czy mógłbyś zwiększyć swoją reformowalność i przycinać posty? Już nie
mówię o ustawieniu czytnika, by wyróżniał post przedpiscy? I nie mów
mi tu o trudnościach subiektywnych, bo jeśli ja dałam radę, to Ty też
jesteś w stanie nad tym zapanować. Tylko spokojnie i bez emocji
próbować aż do skutku. Wszak poziom Twojej inteligencji jest wyższy od
poziomu myszy. Nie, nie mówię by się podlizać, lecz tak uważam :)
--
Pozdrawiam :)
JM
http://www.bykom-stop.avx.pl/index.html
Bezpieczny wolontariat (Nobel?): http://zwijaj.pl/
|