Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.o
net.pl!newsgate.onet.pl!niusy.onet.pl
From: m...@p...onet.pl
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mięso ze strusia
Date: 31 Dec 2003 01:04:37 +0100
Organization: Onet.pl SA
Lines: 49
Message-ID: <4...@n...onet.pl>
References: <bssteq$ps9$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: newsgate.onet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: newsgate.test.onet.pl 1072829077 9085 213.180.130.18 (31 Dec 2003 00:04:37
GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 31 Dec 2003 00:04:37 GMT
Content-Disposition: inline
X-Mailer: http://niusy.onet.pl
X-Forwarded-For: 10.0.5.15, 62.233.195.94, 192.168.243.37
X-User-Agent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:184929
Ukryj nagłówki
>
>
> m...@p...onet.pl wrote:
> > Witam!
> > Wiedziona ciekawością, kupiłam dzisiaj mięso ze strusia /stek/.
> > Czy ktoś ma doswiadczenie w przyrządzaniu takiego mięsa ?
> > Mam wręcz śladową ilość 0,5 kg. Nie chciałabym go zmarnować eksperymami,
bo to
> > dość droga przyjemność. Bardzo będę wdzięczna za sugestie. pzdr.
> >
>
> Ostatnio bylem w fermie strusiej w Dabkach kolo Krosna Odrzanskiego (na
> drodze pomiedzy Zielona Gora a Gubinem) i tam zostalem uraczone stekiem
> ze strusia z sosem smietanowo-czosnkowym - ambrozja.
>
> Zainteresowanych odsylam na degustacje do tegoz miejsca, wlasciciele sa
> bardzo sympatyczni, wiec bedac przejazdem naprawde warto wpasc, tym
> bardziej ze mozna sie zaopatrzyc rowniez (czego nie omieszkalem
> oczywista zrobic) w wedliny z tegoz zacnego ptaka (tez pychota!).
>
> Wracajac jednak do materii pytania: pytalem sie gospodarzy jak to miesko
> sporzadzic, zeby nie zepsuc. To co pamietam mozna strescic nastepujaco:
> 1. Generalnie trzeba postepowac jak z dziczyzna.
> 2. Miesko nalezy pokroic na dosyc grube plastry obowiazkowo w poprzek
> wlokien (nie dydolic, tylko kroic)
> 3. Nie bic tluczkiem (to nie tesciowa)
> 4. Zrobic zalewe (marynate) ze spora iloscia czosnku i w nia miesko
> wsadzic (uwaga: ani mieska, ani zalewy nie solic)
> 5. W zalewie lezace wlozyc do lodowki, albo spizarki (jesli ktos ma)
> na co najmniej dobe (lepiej dwie, albo trzy)
> 6. Po wyjeciu z zalewy rzucic na bardzo rozgrzany olej i obsmarzyc
> obustronnie tak jak klasyczny stek.
> 7. Podawac z sosem w/g pomyslu i upodoban.
> Miesko wymaga jednak zebow do pogryzienia, niemniej nie moglem go
> okreslic jako "twarde", co najwyzej jako "jedrne". Natomiast smak....
> Oj koncze, bo mi sie soki za bardzo wydzielaja ;)
>
> Pozdr.,
> Shrek
>
Bardzo dziękuje za odpowiedź.
Czy może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć dlaczego nie poleca się rozbijać mięsa
strusiego tłuczkiem ?
Ps. Mięso leży już naczosnkowane do jutra.
pzdr.
--
Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|