Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.onet.pl!lublin.pl!news.lublin.p
l!not-for-mail
From: "Marek W." <U...@U...o.cUz.t.aU.UnosUpamU.UonUetU.UplU>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Migdaly zamiast pestek w nalewce wisniowej
Date: Mon, 18 Jul 2005 15:43:00 +0200
Organization: lubman
Lines: 40
Message-ID: <dbgc1o$ujd$1@news.lublin.pl>
References: <dbg0gv$24gh$1@news2.ipartners.pl> <dbg42a$lo2$1@news.lublin.pl>
<dbg616$28rg$1@news2.ipartners.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: nat.ariadna.cd
X-Trace: news.lublin.pl 1121694585 31341 212.182.111.231 (18 Jul 2005 13:49:45 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...lublin.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 18 Jul 2005 13:49:45 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1437
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1441
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:243624
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Wladyslaw Los" <w...@o...pl> napisał w wiadomości
news:wlalos-C37A6C.14401818072005@news.gazeta.pl...
> In article <dbg616$28rg$1@news2.ipartners.pl>,
> "Pawel" <p...@n...ld.onet.pl> wrote:
>
> > > > jako ze staram sie uniknac obecnosci kwasu pruskiego w moim trunku,
> > > > chcialbym zastapic pestki rozgnieciownymi migdalami slodkimi.
> > > >
> > > > Czy ktos ma doswiadczenie ile powinienem tych migdalow zaaplikowac
na
> > > 1-1,5
> > > > kg wisni o okolo 0,5 litra spirytusu+0,5 wodeczki?
> > > >
> > > > Pozdrawiam,
> > > >
> > > > Pawel
> > > >
> > > >
> > > Do nalewek to gorzkie migdały IHMO...
> > >
> > qrcze ale gorzkie rowniez maja kwas pruski :-/ Poza tym wszedzie sa
migdaly,
> > tak wiec mniemam ze chodzi o te latwiej dostepne w sklepie czyli
slodkie...
> >
> > Pawel
>
> Nie, chodzi o gorzkie. Słodkie nie dadzą Ci charakterystycznego zapachu,
> który powinna mieć nalewka wiśniowa, a który pochodzi właśnie od kwasu
> pruskiego. Co Ci ten kwas pruski przeszkadza?
>
> Władysław
Oj pewnie sie naczytał jak to zejsc smiertelnie mozna po spozyciu
rzeczonego..
Marek
|