Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!nf1.ipartners.pl!news.ipartners.pl!ipartner
s.pl!not-for-mail
From: "Pawel" <p...@n...ld.onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Migdaly zamiast pestek w nalewce wisniowej
Date: Mon, 18 Jul 2005 17:03:00 +0200
Organization: Internet Partners
Lines: 39
Message-ID: <dbggbp$2fcn$1@news2.ipartners.pl>
References: <dbg0gv$24gh$1@news2.ipartners.pl> <dbg42a$lo2$1@news.lublin.pl>
<dbg616$28rg$1@news2.ipartners.pl>
<w...@n...gazeta.pl>
<dbgc1o$ujd$1@news.lublin.pl>
NNTP-Posting-Host: 157.25.164.221
X-Trace: news2.ipartners.pl 1121699001 81303 157.25.164.221 (18 Jul 2005 15:03:21
GMT)
X-Complaints-To: a...@i...pl
NNTP-Posting-Date: 18 Jul 2005 15:03:21 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2800.1506
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2800.1506
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:243629
Ukryj nagłówki
> >
> > > > > jako ze staram sie uniknac obecnosci kwasu pruskiego w moim
trunku,
> > > > > chcialbym zastapic pestki rozgnieciownymi migdalami slodkimi.
> > > > >
> > > > > Czy ktos ma doswiadczenie ile powinienem tych migdalow zaaplikowac
> na
> > > > 1-1,5
> > > > > kg wisni o okolo 0,5 litra spirytusu+0,5 wodeczki?
> > > > >
> > > > > Pozdrawiam,
> > > > >
> > > > > Pawel
> > > > >
> > > > >
> > > > Do nalewek to gorzkie migdały IHMO...
> > > >
> > > qrcze ale gorzkie rowniez maja kwas pruski :-/ Poza tym wszedzie sa
> migdaly,
> > > tak wiec mniemam ze chodzi o te latwiej dostepne w sklepie czyli
> slodkie...
> > >
> > > Pawel
> >
> > Nie, chodzi o gorzkie. Słodkie nie dadzą Ci charakterystycznego zapachu,
> > który powinna mieć nalewka wiśniowa, a który pochodzi właśnie od kwasu
> > pruskiego. Co Ci ten kwas pruski przeszkadza?
> >
> > Władysław
>
> Oj pewnie sie naczytał jak to zejsc smiertelnie mozna po spozyciu
> rzeczonego..
>
wiesz, skoro jest uznawany za trucizne to majac mozliwosc jej eliminacji,
chcialbym czyms zastapic, ot co. Nie mam obaw o zejscie smiertelne/
Pawel
|