Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.icm.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!not-for-mail
From: Maria Urbanczyk <M...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mimozami jesien sie zaczyna... (krem?)
Date: Thu, 05 Sep 2002 12:56:14 +0200
Organization: Academic Computer Center CYFRONET AGH
Lines: 27
Message-ID: <3...@g...com>
References: <3...@g...com> <al7b94$2ubm$1@pingwin.acn.pl>
NNTP-Posting-Host: mail.geokrak.com
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 7bit
X-Trace: info.cyf-kr.edu.pl 1031222652 10526 193.193.75.66 (5 Sep 2002 10:44:12 GMT)
X-Complaints-To: n...@c...edu.pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 5 Sep 2002 10:44:12 +0000 (UTC)
X-Mailer: Mozilla 4.75 [en] (Win95; U)
X-Accept-Language: pl,en
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:123798
Ukryj nagłówki
GoniaP wrote:
> Czy mozesz mi powiedziec jak robisz krem waniliowy?? Tym razem chcialabym,
> zeby to nie tylko wspaniale smakowalo, ale takze zeby wygladalo jak krem ;)
> (...)
Hmm, problem w tym, ze ja tez robie na "oko". Ale mniej wiecej robie z 1.5
litra mleka (6 szklanek), z tego odlewam troche mleka, mieszam z 3-4 zoltkami,
4-6 lyzkami maki, 10-12 lyzkami cukru, szczypta soli i cukrem waniliowym (ale
lepiej jak sie mleko gotuje z prawdziwa wanilia). Do wrzacego mleka wlewam ta
mieszanke, chwile gotuje i juz. Czasem dodaje do takiego kremu troche cynamonu,
bo go uwielbiam :-) Niestety proporcje podaje tylko przyblizone, bo ja zawsze
robie na oko i smak.
No a gruszki wczesniej podgotowuje w wodzie z cukrem, gozdzikami i cynamonem. A
ostatnio krem posypalam jeszcze uprazonymi na masle z cukrem wiorkami
kokosowymi. Pycha!!!
Grudki prawdopodobnie wyszly Ci, bo niedokladnie rozmieszalas skladniki
(czasem tak mi sie zdarzalo :-)
Uwielbiam taki deser i to nie tylko z gruszkami, ale takze z jablkami,
sliwkami, sam, z dodatkiem czekolady... I moglabym na okraglo:-)
Smacznego
Maria
|