Data: 2002-09-05 10:56:14
Temat: Re: Mimozami jesien sie zaczyna... (krem?)
Od: Maria Urbanczyk <M...@g...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
GoniaP wrote:
> Czy mozesz mi powiedziec jak robisz krem waniliowy?? Tym razem chcialabym,
> zeby to nie tylko wspaniale smakowalo, ale takze zeby wygladalo jak krem ;)
> (...)
Hmm, problem w tym, ze ja tez robie na "oko". Ale mniej wiecej robie z 1.5
litra mleka (6 szklanek), z tego odlewam troche mleka, mieszam z 3-4 zoltkami,
4-6 lyzkami maki, 10-12 lyzkami cukru, szczypta soli i cukrem waniliowym (ale
lepiej jak sie mleko gotuje z prawdziwa wanilia). Do wrzacego mleka wlewam ta
mieszanke, chwile gotuje i juz. Czasem dodaje do takiego kremu troche cynamonu,
bo go uwielbiam :-) Niestety proporcje podaje tylko przyblizone, bo ja zawsze
robie na oko i smak.
No a gruszki wczesniej podgotowuje w wodzie z cukrem, gozdzikami i cynamonem. A
ostatnio krem posypalam jeszcze uprazonymi na masle z cukrem wiorkami
kokosowymi. Pycha!!!
Grudki prawdopodobnie wyszly Ci, bo niedokladnie rozmieszalas skladniki
(czasem tak mi sie zdarzalo :-)
Uwielbiam taki deser i to nie tylko z gruszkami, ale takze z jablkami,
sliwkami, sam, z dodatkiem czekolady... I moglabym na okraglo:-)
Smacznego
Maria
|