Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.
dca.giganews.com!nntp.giganews.com!postnews.google.com!d37g2000yqa.googlegroups
.com!not-for-mail
From: "k...@g...pl" <k...@g...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mleko
Date: Tue, 9 Feb 2010 17:20:30 -0800 (PST)
Organization: http://groups.google.com
Lines: 57
Message-ID: <1...@d...googlegroups.com>
References: <v2tqe1cie2c2$.dlg@kapselek.net>
<d...@a...googlegroups.com>
<1...@k...net>
NNTP-Posting-Host: 95.160.47.5
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: quoted-printable
X-Trace: posting.google.com 1265764830 29743 127.0.0.1 (10 Feb 2010 01:20:30 GMT)
X-Complaints-To: g...@g...com
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Feb 2010 01:20:30 +0000 (UTC)
Complaints-To: g...@g...com
Injection-Info: d37g2000yqa.googlegroups.com; posting-host=95.160.47.5;
posting-account=jHBtwAoAAACxBVjNS_cFqRBXXpzX9aJv
User-Agent: G2/1.0
X-HTTP-UserAgent: Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 7.0; Windows NT 5.1; Trident/4.0;
Mozilla/4.0 (compatible; MSIE 6.0; Windows NT 5.1; SV1) ; .NET CLR
1.0.3705; .NET CLR 1.1.4322; Media Center PC 4.0; .NET CLR
2.0.50727; .NET CLR 3.0.04506.30; .NET CLR 3.0.04506.648; .NET CLR
3.0.4506.2152; .NET CLR 3.5.30729),gzip(gfe),gzip(gfe)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:326804
Ukryj nagłówki
On 9 Lut, 14:14, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
> Tue, 9 Feb 2010 05:08:08 -0800 (PST), mal napisał(a):
>
> >> I - skoro przy temacie - które mleko lepsiejsze?
>
> > Z rynku, od baby, czyli prosto od krowy. Wszystkie pozostałe mleka są
> > produkowane z rozcieńczonego wodą mleka w proszku.
>
> Ojj, aż tak źle? :(
>
> Toż mleko w proszku to ja też mam u siebie, to sam sobie widzę mogę
> produkować mleko tak "mocne" jak będę chciał... do tego kilka razy tańsze.
> Ale dziadostwo :((
>
> > Moje preferencje to kupione na targu mleko, odstane nieco w lodówce,
> > potem zebrana śmietanka, a odchudzone mleko do wypicia na surowo lub
> > nastawione na zsiadłe.
>
> Ile takie mleko może przetrwać w lodówce?
Wszystko zależy od tego, co z mlekiem zrobiono zaraz po udoju. Czy
zostało schłodzone natychmiast do bardzo niskiej temperatury, np około
4 stopnie, wtedy nie rozmnażają się drobnoustroje chorobotwórcze.
Kupuj na targu mleko w szklanym opakowaniu, nie butelkach PET po
oranżadach. Składniki butelek plastykowych w kontakcie z tłuszczem
mleka migrują do mleka. Szkło jest najbezpieczniejszym opakowaniem pod
względem migracji do produktu. W takim przypadku tylko światło jest
wrogiem mleka wiejskiego.
> I czy jego picie bez gotowania jest bezpieczne? :>
Jak się ma swoją krowę, jest zdrowa, to mleko po tym pierwszym silnym
schłodzeniu można pić.
Nie zalecałbym picia mleka bez przegotowania takiego z rynku. Krowa
może mieć chore wymię, poza tym, w transporcie mogą się namnażać
bakterie szkodliwe dla zdrowia.
Generalnie w warunkach domowych nie uzyska się tak sterylnych warunków
jak w mleczarni. No i nie ma odpowiednich metod w domu do spawdzenia
czy mleko jest czyste.
Coś za coś. Mleko wiejskie pachnie łąką w lecie, jest smaczniejsze,
ale może zaszkodzić. Powtarzam, może, jak zawiera bakterie
chorobotwórcze i jest źle przygotowane do sprzedaży. Takie mleko
zawiera naturalne bakterie fermentacji mlekowej, dlatego da się takie
mleko ukwasić.
Natomiast mleko z mleczarni jest już przetworzone, smak troszkę
gorszy, ale bezpieczeństwo jest gwarantowane.
> --
> Kapsel
> http://kapselek.net
> kapsel(malpka)op.pl
|