Data: 2010-02-10 01:04:38
Temat: Re: Mleko
Od: "k...@g...pl" <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 9 Lut, 11:40, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
> Ogólnie bardzo lubię mleko :)
>
> Pamiętam, że jak byłem mały, to było takie butelkowane ze sreberkiem, miało
> taki mocny, charakterystyczny smak... to co dziś pijam średnio się odnosi
> do tamtych odczuć :|
Smak mleka pasteryzowanego metodą tradycyjną, czyli najpierw
pasteryzacja samego mleka, rozlew do butelek na gorąco, potem jeszcze
przetrzymanie w wysokiej temperaturze i powolne chłodzenie do
temperatury otoczenia,
jest rzeczywiście inny od mleka pasteryzowanego, a właściwie
sterylizowanego metodą UHT - ultra high temperature.
Ten drugi proces trwa znacznie krócej, bo tylko 1,2 sekundy.
Temperatura jest jednak wyższa obróbki termincznej. Druga metoda
pozwala zachować więcej witamin, szczególnie tych z grupy B, ponieważ,
one są bardzo nietrwałe pod wpływem długotrwałego ogrzewania. Jest
jeszcze jedna sprawa. Mleko takie po podgrzaniu jest natychmiast
schładzane i już zimne pakowane do jałowych kartoników.
>
> I zacząłem się zastanawiać, ile parafrazując dziś jest "mleka w mleku"? Te
> 3,2% chyba niespecjalnie się odnosi do tego co "wychodzi z krowy"?
Nie, zawartość tłuszczu w mleku takim bezpośrednio po udoju jest od
około 2 z kawałkiem do nawet 5,5%.
Mleko dostępne w handlu jest normalizowane, to znaczy ustala się
zawartość tłuszczu w mleku. Jeżeli jest go więcej niż 3,2%, to odciąga
się z mleka część tłuszczu, tak, aby jego zawartość wynosiła w
końcowym wyrobie 3,2% lub 2%.
Z tego odciągniętego tłuszczu wyrabia się masło.
Taki zabieg nie powoduje, żeby w mleku było mniej mleka, jest go tyle
samo.
O mniejszej ilości mleka w mleku można mówić wtedy, kiedy dolewa ktoś
wodę do mleka, czyli go rozcieńcza.
Zafałszowanie mleka można wykryć poprzez badanie ciężaru właściwego
mleka. Mleko oszukane ma ten ciężar właściwy przy danej zawartości
tłuszczu wyższy, a dlaczego wyższy? Bo tłuszcz jest lżejszy od wody, a
jak dolewa się coś, co jest cięższe, naturalnie podwyższa ciężar
właściwy.
>
> Od pewnego czasu rozkminiam różne marki, dziś właśnie znalazłem mleko 3,8%
> (marki "Hej") i ono faktycznie jakby nieco lepsze, ale gdyby nie opisali na
> pudełku, pewnie bym różnicy nie zauważył :]
Tłuszcz jest nośnikiem smaku :) Im więcej tłuszczu, tym wrażenie, że
jest bardziej pełne w smaku.
>
> Normalnie to pijałem jakieś "Mu", "Łaciate", a ostatnio to w ogóle jakiś
> "Pilosy" z Biedronki, bo różnicy szczerze mówiąc nie widzę.
>
> I - skoro przy temacie - które mleko lepsiejsze? UHT, czy nie-UHT? W
> Biedronce mają czasem mleko "Pilos" określane jako "świeże" - stoi zawsze w
> chłodziarce, a nie na palecie jak reszta, kosztuje z 10 gr więcej, w smaku
> może odrobinkę inne. Zdrowsze takie, czy się nie przejmować i pić UHT? :>
To jest mleko produkowane zbliżoną metodą do UHT, ale temperatura jest
niższa obróbki termicznej.
To mleko ma krótszy termin przydatności do spożycia. O terminie
decyduje też i opakowanie. Zauważ, że mleko w kartonikach
prostokątnych mają dłuższy termin przydatności do spożycia niż te
takie z piramidką na górze.
To mleko w kartonie z piramidką ma krótszy termin do spożycia, i do
normalnej konsumpcji codziennej to mleko jest zalezalecane. Mleko UHT
kupuje się jak nie ma innej możliwości albo robi się zapasy na dłuższy
okres.
Mleko UHT może być przechowywane w temperaturze pokojowej, to mleko
spokojnie weźmiesz w podróż, do domku letniskowego. Natomiast mleko to
w kartonie z piramidką powinno być przechowywane w lodówce.
> --
> Kapsel
> http://kapselek.net
> kapsel(malpka)op.pl
|