Data: 2010-02-10 01:20:30
Temat: Re: Mleko
Od: "k...@g...pl" <k...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
On 9 Lut, 14:14, Kapsel <k...@p...onet.pl> wrote:
> Tue, 9 Feb 2010 05:08:08 -0800 (PST), mal napisał(a):
>
> >> I - skoro przy temacie - które mleko lepsiejsze?
>
> > Z rynku, od baby, czyli prosto od krowy. Wszystkie pozostałe mleka są
> > produkowane z rozcieńczonego wodą mleka w proszku.
>
> Ojj, aż tak źle? :(
>
> Toż mleko w proszku to ja też mam u siebie, to sam sobie widzę mogę
> produkować mleko tak "mocne" jak będę chciał... do tego kilka razy tańsze.
> Ale dziadostwo :((
>
> > Moje preferencje to kupione na targu mleko, odstane nieco w lodówce,
> > potem zebrana śmietanka, a odchudzone mleko do wypicia na surowo lub
> > nastawione na zsiadłe.
>
> Ile takie mleko może przetrwać w lodówce?
Wszystko zależy od tego, co z mlekiem zrobiono zaraz po udoju. Czy
zostało schłodzone natychmiast do bardzo niskiej temperatury, np około
4 stopnie, wtedy nie rozmnażają się drobnoustroje chorobotwórcze.
Kupuj na targu mleko w szklanym opakowaniu, nie butelkach PET po
oranżadach. Składniki butelek plastykowych w kontakcie z tłuszczem
mleka migrują do mleka. Szkło jest najbezpieczniejszym opakowaniem pod
względem migracji do produktu. W takim przypadku tylko światło jest
wrogiem mleka wiejskiego.
> I czy jego picie bez gotowania jest bezpieczne? :>
Jak się ma swoją krowę, jest zdrowa, to mleko po tym pierwszym silnym
schłodzeniu można pić.
Nie zalecałbym picia mleka bez przegotowania takiego z rynku. Krowa
może mieć chore wymię, poza tym, w transporcie mogą się namnażać
bakterie szkodliwe dla zdrowia.
Generalnie w warunkach domowych nie uzyska się tak sterylnych warunków
jak w mleczarni. No i nie ma odpowiednich metod w domu do spawdzenia
czy mleko jest czyste.
Coś za coś. Mleko wiejskie pachnie łąką w lecie, jest smaczniejsze,
ale może zaszkodzić. Powtarzam, może, jak zawiera bakterie
chorobotwórcze i jest źle przygotowane do sprzedaży. Takie mleko
zawiera naturalne bakterie fermentacji mlekowej, dlatego da się takie
mleko ukwasić.
Natomiast mleko z mleczarni jest już przetworzone, smak troszkę
gorszy, ale bezpieczeństwo jest gwarantowane.
> --
> Kapsel
> http://kapselek.net
> kapsel(malpka)op.pl
|