Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!new
s.nask.pl!news.nask.org.pl!newsfeed00.sul.t-online.de!t-online.de!border2.nntp.
dca.giganews.com!nntp.giganews.com!novia!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting
.com!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!atlantis.news.neostrada
.pl!news.neostrada.pl!not-for-mail
From: "Misiek" <p...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Mleko
Date: Wed, 10 Feb 2010 09:53:16 +0100
Organization: TP - http://www.tp.pl/
Lines: 54
Message-ID: <hktsr5$nh7$1@nemesis.news.neostrada.pl>
References: <0...@j...googlegroups.com>
<0...@n...onet.pl>
NNTP-Posting-Host: eln162.internetdsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: nemesis.news.neostrada.pl 1265792677 24103 83.15.147.162 (10 Feb 2010
09:04:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@n...neostrada.pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 10 Feb 2010 09:04:37 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.3598
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.3350
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:326819
Ukryj nagłówki
Użytkownik "kog" <k...@o...pl> napisał w wiadomości
news:095f.00000140.4b71cd7a@newsgate.onet.pl...
>> On 9 Feb., 17:58, "kogutek" <k...@o...pl> wrote:
>>
>> > W przetworzonym nie ma adnych warto ci od ywczych, bo co
>> > mo e da litr wody w kt rym jest ok 2% t uszczu.
>>
>> A w jakim procesie mleko traci bialko i cukry? :-) Tudziez wapn i inne
>> mikroelementy?
>>
>> Stalker
> Doświadczenie jest miarą poznania Świata. Weź litr wody mineralnej nie
> gazowanej. Może być kranówka. Wsyp do litra wody pół płaskiej łyżeczki
> cukru,
> wymieszaj. Następnie spróbuj. Woda z cukrem będzie sporo słodsza od mleka.
> Co
> oznacza że w litrze mleka jest mniej niż pół łyżeczki cukru. Weź następnie
> litr
> mleka i kilogram mięsa. Kilogram mięsa to mniej więcej litr. Odparuj wodę
> z
> mleka i wysusz mięso na wiór. Następnie zważ i napisz nam tutaj ile ważyło
> to co
> zostało z litra mleka i z kilograma mięsa. Jak potrzebujesz wapnia to
> łyknij
> tabletkę z wapnem. Jest w niej z 50 razy więcej wapnia niż w litrze mleka.
> Dlaczego nie piszesz że w mleku są cudowne środki ochrony roślin,
> antybiotyki,
> anaboliki. A w takim ekologicznym prosto od krowy to mnóstwo różnych
> bakterii z
> gruźlicą włącznie. Bo to że e coli jest tam w stu procentach przez
> grzeczność
> nie wspomnę. Kilka lat temu bardzo zdrowy ołów byś znalazł. Dzisiaj już
> nie bo
> robią paliwa bezołowiowe.
>
1. wapno z mleka odtluszczonego jest prawie nie przyswajalne dzieki wlasnie
niskiej zawartosci tluszczu (a co za tym idzie witaminy D i A). Na domiar
zlego organizm ludzi powyzej 30-go roku zycia ma bardzo obnizona zdolnosc
przyswajania wapna z mleka. Co innego produkty mleczne (sery, jogurty, a
nawet maslanka).
2. wapno "farmaceutyczne" jest slabo przyswajalne dla czlowieka. Jedynie
dzieki temu ze jest bardzo stezone czlowiek przysaja czesc z tego wapna i
suma sumarum wychodzi faktycznie wiecej niz z przyslowiowej szklanki mleka.
Jednak czesc z tego wapna i tak odklada sie nie w kosciach a "innych
tkankach" (patrz - zwapnienie zyl na ten przyklad), a lwia czesc
"przelatuje" przez organizm (mozesz dla eksperymentu podczas zazyania wapna
obserwowac swoj mocz - zmetnialy).
malo tego, podczas zazyania wapna powinno sie zazyac "rownolegle" witamine
A+D3, lub... spozywac wieksze ilosci masla:-) a takze ryb morskich.
3. bakterie e-coli "lataja" w powietrzu w kazdym mieszkaniu :-)
4. w miesie nie ma pewnych pierwiastkow ktore sa zawarte w mleku.
|