Data: 2013-07-06 09:25:08
Temat: Re: Mój chłodnik - przypomnienie :-)
Od: Trybun <Y...@y...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2013-07-05 12:47, Ikselka pisze:
> CHŁODNIK - moja wersja, przypominam i uzupełniam, bo sprawa na czasie ,
> właśnie robię :-)
>
> 1 i 1/2 litra dobrej maślanki
> 1/2 butelki koncentratu burakowego ,,Krakus"
> ugotowane 1 udko kurczaka (bez skóry) i 1/2 l zimnego rosołu z niego (lub
> odtłuszczony rosół wołowy czy cielęcy)
> 15 dag chudej szynki (lub wędzony filet z indyka) w kawałku
> 4 jajka na twardo
> 8 rzodkiewek sporych lub 10 mniejszych
> 2 ogórki średnie
> 1/2 butelki śmietany (1/8 litra)
> buraki młode - 3 średnie, miękkie, ugotowane w skórkach (lub młoda botwina,
> uduszona do miękkości i pokrojona drobno)
> czosnek - 2 duże ząbki lub 1/3 łyżeczki granulowanego
> koperek pokrojony bardzo drobno (1 czubata łyżka)
> szczypiorek (dość grubo pokrojony) z młodej cebuli - 2 łyżki czubate
> sól, pieprz, cukier, cytryna
>
> Ugotowac rosół na udku z kurczaka - ok. 1/2 litra. Wystudzić mięso w
> rosole.
> Maślankę i odtłuszczony rosół wlać do dużego garnka - ok. 4-litrowego.
> Mięso i szynkę pokroić w kostkę wielkości ok. 1 cm.
> Buraki i ogórki obrać i pokroić w kostkę mniejszą - ok. 0,7 cm.
> Rzodkiewkę pokroić w półplasterki grubości ok. 3 mm.
> Czosnek zmiażdżyć na desce trzonkiem noża.
>
> Wszystkie powyższe składniki wrzucić do maślanki, wlać koncentrat burakowy,
> delikatnie wymieszać.
> Spróbować - doprawić solą i pieprzem, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczką soku z
> cytryny.
> Wrzucić koperek, szczypior, znowu delikatnie wymieszać.
> Przykryć i wstawić do lodówki na 2 godziny, także obrane jajka - osobno.
> Przed podaniem pokroić jajka na ósemki, rozłożyć na talerzach.
> Nalewać chłodnik.
> Na środek każdego talerza zupy nalać duży kleks śmietany.
>
>
> Do tego osobno na małym talerzyku gorące młode ziemniaczki ze skwarkami.
> Cudowny kontrast, świetne zestawienie, cały obiad na upał :-)
> Mmmmmm 33333-)
Przynajmniej na papierze wygląda bardzo apetycznie.. :-)
|