Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin2!goblin.stu.neva.ru!xlned.com!feeder3.xlned.com!newsreader4.net
cologne.de!news.netcologne.de!nx01.iad01.newshosting.com!newshosting.com!newsfe
ed.neostrada.pl!unt-exc-01.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!new
s.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Mrożone filety z ryb - niech ich SZLAG TRAFI !!
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="utf-8"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Reply-To: i...@g...pl
References: <d...@g...com>
<lmmfn6$11g$1@node1.news.atman.pl>
<538f4de3$0$2370$65785112@news.neostrada.pl>
<a...@4...net>
<tcjqwpw6yljn$.i9d44hd4tq9m.dlg@40tude.net>
<538f7824$0$2231$65785112@news.neostrada.pl>
Date: Wed, 4 Jun 2014 22:29:42 +0200
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 44
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.10.31
X-Trace: 1401913779 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 2141 79.185.10.31:6249
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:356110
Ukryj nagłówki
Dnia Wed, 04 Jun 2014 21:48:53 +0200, Qrczak napisał(a):
> Dnia 2014-06-04 21:45, obywatel Ikselka uprzejmie donosi:
>> Dnia Wed, 4 Jun 2014 21:37:14 +0200, Ikselka napisał(a):
>>> Dnia Wed, 04 Jun 2014 18:48:36 +0200, Qrczak napisał(a):
>>>> Dnia 2014-06-04 08:52, obywatel Stefan uprzejmie donosi:
>>>>> Użytkownik napisał w wiadomości grup
>>>>> dyskusyjnych:def1a118-f0e3-4140-ad37-a3339a830342@go
oglegroups.com...
>>>>>
>>>>> I tych co psują te rybki i tych co je sprzedają. Po rozmrożeniu i
>>>>> wyciśnięciu lekkim dociskiem łapy, masa produktu spada o lekko licząc
>>>>> 60%. W Wacka cięcie, też zajęcie !! Po "wyciśnięniu" produktu z jego
>>>>> głównego składnika (H2O), są to już w zasadzie trociny. No, ale o tym
>>>>> chyba wszyscy grupowicze doskonale wiedzą i nie ma się co zbytnio nad tą
>>>>> rybką nomen omen rozwodzić.
>>>>>
>>>>> Hm, wiedzą ci, którzy umieją czytać. Jeśli na opakowaniu, ladzie
>>>>> chłodniczej pisze: zawartość glazury 80% to robisz w tył zwrot, jeśli
>>>>> pisze 10-15% zaczynasz oględziny i kalkulację. W zasadzie im mniej
>>>>> glazury (czytaj: wody po rozmrożeniu) tym wyższa cena.
>>>>> Bardzo często kupuję filety z tilapii po 20-22 zł (glazura 15 %) i nie
>>>>> narzekam mięsko jędrne, zwarte.
>>>>
>>>> Tilapia... ryba, która zastąpiła pangę.
>>>
>>> Ktoś to w ogóle je? Brrr....
>>
>> "Rybka zwana pangą
>>
>> http://www.ekologia.pl/srodowisko/przyroda/panga-egz
otyczna-trucizna-czy-popularna-ryba-wietnamska-jest-
zdrowa,13700.html
>
> "A słoń ma trąbę podobną do dżdżownicy"
>
Sama jesteś dżdżownica.
Panga z Wietnamu, a tilapia z Chin - to żadna istotna dla konsumenta
różnica, obie jednakowo "uroczo" produkowane. Może robi Ci różnicę, skąd
ten sam syf pochodzi - mnie nie.
A trąba jest trąba, taka sama u słonia afrykańskiego, jak u indyjskiego.
Geograficznie oczywiście można się spierać.
--
XL "Nie należy mylić prawdy z opinią większości." Jean Cocteau
|