Data: 2001-08-28 14:31:09
Temat: Re: Nalesniki z syropem klonowym
Od: "Slavek Siegmund" <s...@s...com>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja mysle, ze z syropem klonowym w Kanadzie znacznie popularniejsze sa gofry
z tego wzgledu, ze nie trzeba ich robic tylko kupuje sie je gotowe w
mikrofale i juz. "Pancakes" bo o to Ci prawdopodobnie chodzi sa nieco inne
niz polskie nalesniki.
Sa one znacznie mniejsze i troche grubsze. Odmian pancakes jest bardzo
wiele. Poniewasz jestes bardzo zafascynowana maple syrup podaje przepis na
typowe pancakes:
1-1/2 filizanki (cups) maki,
1 lyzeczka soli,
1-3/4 lyzeczki proszku do pieczenia,
1-2 jajek,
3 lyzki ztopionego masla,
1 \-1/4 cups mleka,
Wymieszac najlepiej w mikserze wszysko razem i piec na masle na patelni na
zloty kolor "nalesniki" o srednicy okolo 10 cm. Polac "maple syrup" i jesc.
Ja osobiscie nie przepadam ale jak ktos lubi?
pozdrawiam,
Slav
P.s. Co do "cups" to o ile ja wiem to jest to okolo 223 cm3.
<a...@p...onet.pl> wrote in message
news:1245.00000000.3b8b96e8@newsgate.onet.pl...
> Dostalam oryginalny kanadyjski syrop klonowy.
> Wiem, ze najbardziej popularnym daniem w Kanadzie z tym syropem sa
nalesniki.
> Jak je zrobic? Tak jak nasze tradycyjne? Jakie zroboc nadzienie do nich, a
moze
> one sa bez nadzienia?
> Co jeszcz mozna zrobic z syropem klonowym?
> Ania
>
> --
> Wysłano z serwisu OnetNiusy: http://niusy.onet.pl
|