Data: 2020-07-10 08:37:03
Temat: Re: Nasiona - jakość.
Od: trybun <L...@j...cb>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 03.07.2020 o 13:23, XL pisze:
> trybun <L...@j...cb> wrote:
>> W dniu 02.07.2020 o 08:39, XL pisze:
>>> W ostatnich 5 latach mam tragiczne doświadczenia - z fasolą szparagową
>>> tyczną, bobem, marchwią, pomidorami itd. Fasola w samym bieżącym roku
>>> kupowana z różnych źródeł kilka razy, bo kiełkowała w znikomym procencie.
>>> Od 25 lat skiełkowuję fasolę przed siewem z powodzeniem - a teraz jakieś
>>> 90% nasion się zaśmierdziało, wykiełkowały tylko nieliczne, a i z tych
>>> część roślin zamarła po wysianiu do gruntu i wykształceniu pierwszej pary
>>> liści właściwych. W tym sezonie z około 20 zakupionych w kolejnych porcjach
>>> (różni producenci) opakowań fasoli mam może z 10 roślin!
>>> Bób dziurawy, jakość podobna.
>>> Z kwiatami podobnie,
>>> Stare nasiona sprzedają.
>>>
>>>
>>>
>> Kiełkowanie, a i sama jakość tych warzywek dramatycznie spadła. Nie ma
>> już słodkiej marchewki, teraz jest taka jakaś gorzkawa, pietruszce
>> zapachem i smakiem znacznie bliżej do marchwi niż do starej aromatycznej
>> polskiej pietrusze.. Nawet o tradycyjnego jadalnego ziemniaka coraz
>> trudniej -
> Dokładnie.
>
>> królują te przemysłowe/frytkowe, po ugotowaniu przypominają
>> wodniste kapuściane głąby, i żadnego bez smaku.
>>
>> Osobiście upatruje w tym nie złej woli sprzedawców a kolejnego "
>> modyfikowanego prezentu" z za oceanu. Soja, kukurydza a teraz przyszła
>> kolej i na warzywa.
>>
>>
> OMG, nie strasz :-(
>
>
Obawiam się że na jakieś strachy to już za późno.
|