Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!warszawa.rmf.pl!news.tpi.pl!not-for-
mail
From: "TomO" <t...@p...onet.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nieudany krem ze szparagów ;-(
Date: Sun, 20 May 2001 20:49:01 +0200
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl
Lines: 40
Message-ID: <9e93s2$8jn$1@news.tpi.pl>
References: <9e6p7t$7et$1@news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: cpe1-155.dtvk.tpnet.pl
X-Trace: news.tpi.pl 990384834 8823 213.77.64.155 (20 May 2001 18:53:54 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: 20 May 2001 18:53:54 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 5.50.4133.2400
X-MSMail-Priority: Normal
X-Priority: 3
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V5.50.4133.2400
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:52153
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Michał Grzemowski" <p...@i...pl> napisał w wiadomości
news:9e6p7t$7et$1@news.tpi.pl...
> Witam wszystkich!
>
> Dzisiaj naszło mnie na gotowanie. Z archiwum niniejszej listy dyskusyjnej
> ściągnąłem następujący przepis:
>
> Krem ze szparag - zupa
> SKŁADNIKI:
> * pół kg szparag
> * włoszczyzna
> * łyżka mąki
> * łyżka masła
> * pół szklanki śmietany
> * sól, pieprz
>
> * Włoszczyznę pokroić w dużą kostkę. zalać litrem gorącej wody. Posolić.
> * Ugotować wywar. Przecedzić jak trochę ostygnie.
> * Szparagi obrać ze skóry, pokroić. Włożyć je do wywaru z włoszczyzną i
> gotować przez 10 minut.
> * Ugotowane szparagi i włoszczyznę zmiksować na jedolity krem.
> * Masło rozetrzeć z mąką na gładką masę. Dodać do zupy. Mieszając cały
czas
> zagotować.
> * Doprawić do smaku solą i pieprzem.
> * Dodać śmietanę.
> * Podawać z ostrymi grzankami.
>
> Wykonałem zupę i otrzymałem .... gęstą breję o smaku marchwi i pietruszki
z
> pływającymi włóknami i bez śladu smaku szparagów. A nawet nie dodałem
> zasmażki jak zobaczyłem jaką to ma konsystencję.
Nie przetarłeś kremu przez sitko? To błąd.
--
Pozdrawiam
Tomasz Ostrowicz
|