Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Bbjk <b...@q...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: No to ryba...
Date: Fri, 30 Jan 2009 08:16:41 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 28
Message-ID: <glu9gq$khe$1@inews.gazeta.pl>
References: <glt766$2si$1@nemesis.news.neostrada.pl>
NNTP-Posting-Host: adgu127.neoplus.adsl.tpnet.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1233299802 21038 79.184.150.127 (30 Jan 2009 07:16:42 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Fri, 30 Jan 2009 07:16:42 +0000 (UTC)
X-User: bajarka
In-Reply-To: <glt766$2si$1@nemesis.news.neostrada.pl>
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.19 (Windows/20081209)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:319623
Ukryj nagłówki
medea pisze:
> Mam mrożone filety z łososia (takie w kostkach) i chcę je zapiec w sosie
> szpinakowo-śmietanowym, podobnie jak reklamują w "Pomyśle na....".
Nie mam pojęcia, o jakiej reklamie piszesz, ani co to jest "Pomysł na...".
> Wolałabym uniknąć torebkowego sosu. Czy sama śmietana zbełtana z
> rozmrożonym szpinakiem i przyprawiona da przyzwoity efekt?
Nie. Sos szpinakowy z mrożonego robię tak, że podsmażam odparowując
szpinak na patelni na odrobince oliwy. Dodaję sól, troszkę czosnku,
odrobinę pieprzu i gałki muszkatołowej i gdy już gęstawe, trochę
słodkiej śmietanki, co najmniej 30%, powinno z nią ladnie zgęstnieć.
Jeśli uznasz, że zbyt rzadki, troszkę parmezanu.
Imho taki sos jest za intensywny i za tłusty do łososia, ryby bardzo
tłustej i o wyrazistym smaku, dobry natomiast będzie np. do makaronu, a
jeśli do ryby, to chudej, np. dorsza. Najlepszy (subiektywnie) jest
łosoś z grilla lub pieczony w folii, z dodatkiem jedynie soli, grubo i
świeżo zmielonego pieprzu i soku wyciśniętego z cytryny.
Do łososia dobry jest mniej zawiesisty zielony sos, z natki pietruszki,
bazylii, oregano, kaparów, szalotki z ząbkiem czosnku + sok z cytryny i
odrobinka świeżej oliwy, można tam wrzucić też kilka posiekanych
filecików anchois.
--
BBjk
|