Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.ne
ws.neostrada.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for
-mail
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
From: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Subject: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
References: <nav6c1$nuc$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<navvqv$nun$1@dont-email.me>
<56d405fa$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: : : :
Date: Mon, 29 Feb 2016 10:33:37 +0100
User-Agent: slrn/pre1.0.3-10 (Linux)
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=iso-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Message-ID: <s...@f...lasek.waw.pl>
Lines: 28
NNTP-Posting-Host: 77-253-217-116.static.ip.netia.com.pl
X-Trace: 1456738417 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 660 77.253.217.116:27495
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:369648
Ukryj nagłówki
krys pisze:
>> O tym nie pomyślałem. Myślisz że cukier nie będzie absorbować wilgoci?
>
> To zależy, ile w nim jest antyzbrylacza;-). Dawniej cukier bywał pozlepiany,
> nawet mozna było czasem obrac go z papieru bez rozsypania. Dzis jest sypki.
Antyzbrylacze (ta nazwa wcale nie jest myląca) zapobiegają zbrylaniu.
Nie mają wpływu na higroskopijność chronionych przez nie substancji.
Higroskopijność soli jest jeszcze większa -- i ta bez antyzbrylaczy
zbryla się jeszcze bardziej.
> BTW zwykły cukier puder "znika" z ciasta/paczków /etc po jakimś czasie,
> ale w cukierniach wyjątkowo ładnie się trzyma. Jest w tym haczyk, ten
> dla cukierni jest uszlachetniony.
Czy ja wiem, czy zmieszanie go z dajmy na to skrobią, powinno nazywać się
"uszlachetnianiem"? Mnie sam proceder ani trochę nie przeszkadza, ja bym
go nazwał elementem sztuki cukiernicej, tej, której brakuje wielu domowym
wypiekaczom. Ale oczywiście kto inny ma prawo napisać, że dla niego jest
to "fałszowanie".
Jarek
--
Marysia skrzywiła w ten sposób naukę polską. Ja pracuję nad doniosłym
wynalazkiem. Chodzi o potwierdzenie procentu cukru w cukrze w zależności
od podziemnego promieniowania na tym terenie.
|