Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.
atman.pl!goblin1!goblin.stu.neva.ru!peer03.fr7!news.highwinds-media.com!newsfee
d.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news
.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <nav6c1$nuc$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<navvqv$nun$1@dont-email.me>
<56d405fa$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nb1civ$6p6$1@dont-email.me>
<56d44eb9$0$22831$65785112@news.neostrada.pl>
<nb42mg$881$1@dont-email.me>
<e...@g...com>
<prco0117nsco$.x01asmhxlab5.dlg@40tude.net> <nbd8u3$ct2$1@dont-email.me>
<56daa139$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl>
<56db21b1$0$657$65785112@news.neostrada.pl> <nbfamd$el6$1@dont-email.me>
<1jhqwm3m4r3a2$.58707vho946u.dlg@40tude.net> <nbfdil$pqm$1@dont-email.me>
Date: Sat, 5 Mar 2016 22:20:52 +0100
Message-ID: <1ltb04q12qte8$.1qxi6q0e1m7ro$.dlg@40tude.net>
Lines: 51
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.191.246.29
X-Trace: 1457212853 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 22842 79.191.246.29:5209
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Bytes: 3826
X-Received-Body-CRC: 1175150259
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370093
Ukryj nagłówki
Dnia Sat, 5 Mar 2016 13:58:01 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:1jhqwm3m4r3a2$.58707vho946u.dlg@40tude.net...
>> Dnia Sat, 5 Mar 2016 13:08:52 -0600, Pszemol napisał(a):
>>
>>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>>> news:56db21b1$0$657$65785112@news.neostrada.pl...
>>>> W dniu 05.03.2016 o 13:53, Jarosław Sokołowski pisze:
>>>>> Pani Ewa napisała:
>>>>>
>>>>>>> Obawiam się że i dziś nie jest to mielonka - to szynka prasowana,
>>>>>>> więc są tam duże i małe kawałki mięsa uformowane aby się do
>>>>>>> puszki zmieściły. Ale przyznaję, że dawno nie kupowałem...
>>>>>> Mógłbyś się rozczarować. Trochę rozumiem ten Twój sentyment, bo mój
>>>>>> mąż
>>>>>> ma ten sam - czasami go nachodzi, żeby kupić tego krakusa, jak wpadnie
>>>>>> mu w oko na półce. Ale zawsze potem jest lekkie rozczarowanie, że to
>>>>>> jednak nie to, co w czasach dzieciństwa. A może to gusta się zmieniły?
>>>>> A jeśli się zmieniły, to czy chodzi o zmianę jednostkową, czy inną
>>>>> modę?
>>>>
>>>> Podejrzewam, że jednostkową. Ale może też być to zjawisko bardziej
>>>> rozpowszechnione, bo jednak obecnie wszyscy mamy większy wybór, więcej
>>>> różnych kulinarnych doświadczeń i coraz to inne rzeczy nam zaczynają
>>>> smakować.
>>>>
>>>>> Ja też w dzieciństwie lubiłem szynkę konserwową. Część powodów mojego
>>>>> lubienia pamiętam do dzisiaj -- w takim kwadratowym plasterku nie było
>>>>> widać, że to kawałek świni. W szynkach tradycyjnych z tamtego okresu
>>>>> przeszkadzała mi dwucentymetrowa otoczka tłuszczu. Brrr, tego to ja nie
>>>>> znosiłem!
>>>>
>>>> Albo te białe oczka w kiełbasach! Chyba większość ludzi, którzy byli
>>>> dziećmi w tamtym okresie, ma podobne przeżycia.
>>>
>>> Ja jadłem kiełbasę robioną na wsi, w domu: przechowywana w słojach
>>> szklanych przypominała smalec z wielkimi kawałkami mięsa wtopionymi
>>> w ten smalec do słoja. Przeżycia mam z dzieciństwa jak widzisz smakowite
>>> i chyba dzięki temu nie zaraziłem się wstrętem do tłuszczu z mediów.
>>
>> Drugia wypowiedź z sensem - chyba zacznę numerować... Aż dziw, że nie
>> chcesz sam sobie zrobić takiej "słoikówki" i dziś. Mięso niby inne, bo
>> mniej tłuste, ale można słoninki dodać i jest mniamuśnie :-)
>
> A gdzie wyczytałaś że nie chcę?
U Ciebie :-)
Przecież gdybyś chciał, to byś tak nie tęsknił i nie wspominał z
rozrzewnieniem, tylko sobie zrobił :-)
|