Data: 2016-03-07 22:28:45
Temat: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Dnia Mon, 7 Mar 2016 12:43:25 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:jtcxjtp1dte0.1grewimg0o9rv$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 07 Mar 2016 09:42:56 +0100, krys napisał(a):
>>
>>> Pszemol wrote:
>>>
>>>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>>>> news:56daa0a4$0$655$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> W dniu 05.03.2016 o 01:24, Pszemol pisze:
>>>>>> "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
>>>>>> news:slrnndj1rb.l8r.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Dopasowane jest wyłącznie do tego, ile klient lubi zapłacić. Ci co
>>>>>>> lubią płacić dychę, dostają pół na pół z wodą, zrobioną z tego, co
>>>>>>> ta za dwie dychy.
>>>>>>
>>>>>> Nie sądzę :-) Robiłeś badania? Opisz je... chętnie się zapoznam.
>>>>>
>>>>> Nie trzeba robić wielkich badań. Wystarczy zaobserwować, co się dzieje,
>>>>> kiedy w supermarketach zrobią promocję na jakąkolwiek szynkę, np. za
>>>>> 9,99zł. Chociaż podobno Polacy zaczynają coraz większą uwagę zwracać
>>>>> na jakość zamiast na cenę.
>>>>
>>>> Chodzi o badania zawartości wody w takiej za 10zł/kg w porównaniu
>>>> do takiej za 30zł/kg. Postawiłbym śmiało tezę, że nie różnią się
>>>> zawartością wody w mięsie 3x.
>>>
>>> Wystarczy zamrozić i porównać kałuże po rozmrożeniu.
>>
>> Swietny sposób :-D
>
> Nie taki dobry, bo wymaga on zakupu - znasz sposób aby sprawdzić
> to PRZED wydaniem kasy na coś, co może się okazać tylko do wywalenia?
Ewa zna - bowiem jak niedawno napisała, rozpoznaje PRZED kupnem, czy np
takie buraki mają wewnątrz miąższu czarne korkowate obszary i... nie kupuje
takich. No istny rentgen w oczach :-))
A tak serio - tak, znam sposób, ale trudno go będzie opisać: po prostu
przyglądam się każdej wędlinie dosyć długo, zanim ją kupię, skoro już muszę
- czyli patrzę, czy jej przekrojona powierzchnia ma ślady od nastrzyku
(takie owalne drobniutkie szczelinki) oraz czy pod naciskiem noża w sklepie
wypływa kroplami płyn lub choćby nagle podejrzanie zwiększa się połysk
przekrojonej powierzchni, a także czy powierzchnia przekrojonej szynki jest
prawidłowa, tj musi być widoczny rysunek (poprzeczny lub podłużny i
wyraźny) włókien mięśniowych. Zdarzało się oczywiście, że nie miałam
warunków do obserwacji lub zwyczajnie zapominałam o niej, mając głowę
zajętą czym innym - wtedy z reguły zakup był wadliwy... Pośrednio więc
znaczy to, że jeśli uważnie obserwuję, to się z reguły nie mylę.
|