Path: news-archive.icm.edu.pl!news.icm.edu.pl!newsfeed2.atman.pl!newsfeed.atman.pl!go
blin3!goblin1!goblin.stu.neva.ru!newsfeed.neostrada.pl!unt-exc-02.news.neostrad
a.pl!unt-spo-a-02.news.neostrada.pl!news.neostrada.pl.POSTED!not-for-mail
From: Ikselka <i...@g...pl>
Subject: Re: Normy ważenia/pakowania w handlu detalicznym
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
User-Agent: 40tude_Dialog/2.0.15.1pl
MIME-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="iso-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
References: <nav6c1$nuc$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<navvqv$nun$1@dont-email.me>
<56d405fa$0$22832$65785112@news.neostrada.pl>
<s...@f...lasek.waw.pl> <nb1civ$6p6$1@dont-email.me>
<56d44eb9$0$22831$65785112@news.neostrada.pl>
<nb42mg$881$1@dont-email.me>
<e...@g...com>
<nbbuk3$2na$1@dont-email.me> <s...@f...lasek.waw.pl>
<nbd8qa$cl4$1@dont-email.me> <56daa0a4$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
<nbejsd$mlq$1@dont-email.me> <56dd3f12$0$653$65785112@news.neostrada.pl>
<jtcxjtp1dte0.1grewimg0o9rv$.dlg@40tude.net> <nbkhul$fua$1@dont-email.me>
Date: Mon, 7 Mar 2016 22:28:45 +0100
Message-ID: <1...@4...net>
Lines: 52
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 79.185.229.31
X-Trace: 1457386128 unt-rea-a-02.news.neostrada.pl 22836 79.185.229.31:8667
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:370268
Ukryj nagłówki
Dnia Mon, 7 Mar 2016 12:43:25 -0600, Pszemol napisał(a):
> "Ikselka" <i...@g...pl> wrote in message
> news:jtcxjtp1dte0.1grewimg0o9rv$.dlg@40tude.net...
>> Dnia Mon, 07 Mar 2016 09:42:56 +0100, krys napisał(a):
>>
>>> Pszemol wrote:
>>>
>>>> "FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
>>>> news:56daa0a4$0$655$65785112@news.neostrada.pl...
>>>>> W dniu 05.03.2016 o 01:24, Pszemol pisze:
>>>>>> "Jarosław Sokołowski" <j...@l...waw.pl> wrote in message
>>>>>> news:slrnndj1rb.l8r.jaros@falcon.lasek.waw.pl...
>>>>>>>
>>>>>>>
>>>>>>> Dopasowane jest wyłącznie do tego, ile klient lubi zapłacić. Ci co
>>>>>>> lubią płacić dychę, dostają pół na pół z wodą, zrobioną z tego, co
>>>>>>> ta za dwie dychy.
>>>>>>
>>>>>> Nie sądzę :-) Robiłeś badania? Opisz je... chętnie się zapoznam.
>>>>>
>>>>> Nie trzeba robić wielkich badań. Wystarczy zaobserwować, co się dzieje,
>>>>> kiedy w supermarketach zrobią promocję na jakąkolwiek szynkę, np. za
>>>>> 9,99zł. Chociaż podobno Polacy zaczynają coraz większą uwagę zwracać
>>>>> na jakość zamiast na cenę.
>>>>
>>>> Chodzi o badania zawartości wody w takiej za 10zł/kg w porównaniu
>>>> do takiej za 30zł/kg. Postawiłbym śmiało tezę, że nie różnią się
>>>> zawartością wody w mięsie 3x.
>>>
>>> Wystarczy zamrozić i porównać kałuże po rozmrożeniu.
>>
>> Swietny sposób :-D
>
> Nie taki dobry, bo wymaga on zakupu - znasz sposób aby sprawdzić
> to PRZED wydaniem kasy na coś, co może się okazać tylko do wywalenia?
Ewa zna - bowiem jak niedawno napisała, rozpoznaje PRZED kupnem, czy np
takie buraki mają wewnątrz miąższu czarne korkowate obszary i... nie kupuje
takich. No istny rentgen w oczach :-))
A tak serio - tak, znam sposób, ale trudno go będzie opisać: po prostu
przyglądam się każdej wędlinie dosyć długo, zanim ją kupię, skoro już muszę
- czyli patrzę, czy jej przekrojona powierzchnia ma ślady od nastrzyku
(takie owalne drobniutkie szczelinki) oraz czy pod naciskiem noża w sklepie
wypływa kroplami płyn lub choćby nagle podejrzanie zwiększa się połysk
przekrojonej powierzchni, a także czy powierzchnia przekrojonej szynki jest
prawidłowa, tj musi być widoczny rysunek (poprzeczny lub podłużny i
wyraźny) włókien mięśniowych. Zdarzało się oczywiście, że nie miałam
warunków do obserwacji lub zwyczajnie zapominałam o niej, mając głowę
zajętą czym innym - wtedy z reguły zakup był wadliwy... Pośrednio więc
znaczy to, że jeśli uważnie obserwuję, to się z reguły nie mylę.
|