Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Nowa strona Re: Nowa strona

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Nowa strona

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!pingwin.icm.edu.pl!mat.uni.torun.pl!news.man.torun.pl!n
ews.man.poznan.pl!news.man.lodz.pl!newsfeed.silweb.pl!news.onet.pl!not-for-mail
From: "cezary gmyz" <c...@z...dwws.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Nowa strona
Date: Mon, 07 Jan 2002 18:22:24 +0100
Organization: news.onet.pl
Lines: 46
Sender: g...@p...onet.pl@217.11.129.102
Message-ID: <a1clh9$dio$1@news.onet.pl>
References: <4...@n...onet.pl> <a1cf5n$rb0$1@news.tpi.pl>
<a1cg3i$5v3$1@news.onet.pl> <a1cggv$c47$1@news.tpi.pl>
<a1cgmh$6tb$1@news.onet.pl>
NNTP-Posting-Host: 217.11.129.102
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset="ISO-8859-2"
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.onet.pl 1010424169 13912 217.11.129.102 (7 Jan 2002 17:22:49 GMT)
X-Complaints-To: a...@o...pl
NNTP-Posting-Date: 7 Jan 2002 17:22:49 GMT
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express Macintosh Edition - 4.5 (0410)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:90606
Ukryj nagłówki

>>
>> Dziekuje bardzo za dobre slowo i za zrozumienie.
>> Mam nadzieje, ze sprawdzilas, czy ktorys z istniejachc na tej stronie
>> przepisow nie zostal skopiowany bez Twojej wiedzy. Oby nie.
>>
>
> Na tych nielicznych stronach, na których pokazuje się coś innego niż error
> 404 nie znalazłam...
> --
> Joanna
> http://jduszczynska.republika.pl

Na poczatek zazncze, ze sam nie przepadam za intelektulnym zlodziejstwem,
ktorego watek byl tu juz raz doglebnie analizowany przy okazji serwisu
Wigilia. Jednak czasem ciezko ustalic co tym zlodziestwem jest a co nie.
Czasem bowiem bywa tak, ze u kogos cos zjemy i prosimy go o przepis bo nam
smakowalo. Raz mialem taka sytuacje w rubryce kulinarnej, ktora prowadze, ze
podalem przepis, ktory dostalem od znajomego i odezwal sie ktos kto
utrzymywal, ze to on wymyslil to danie i powinno nosic jego imie. Innym
razem zarzucono mi ze zerznalem przepis z jakiegos niemieckiego pisma a ja
go od lat mialem w swoich zbiorach. Ciagle staram sie uwazac na prawa
autorskie ale czasem nie sposob ustalic skad pochodzi przepis. Pracujac w
dzienniku Zycie przerazeniem napawa mnie fakt, ze kiedys moge podac przepis
jaki byl np. w Gazecie Wyborczej, a ktory otrzymalem od kogos. Tak mialem
nie dawno, kiedy chcialem opublikowac przepis na pyszna zapiekanke z kaszy
grycznej i twargu i zadzwnilem do kolegi by mi przypomnial szczegoly. I cale
szczescie bo jak sie okazalo wzial go wlasnie z GW ale mogl byc przeciez
nieuczciwy i przypisac danie sobie. Boje sie jednak, ze ktoregos razu moge
popelnic plagiat i dlatego zawsze stram sie sam wykonac przepis a nastepnie
opisac to po swojemu by przynajmniej w ten sposob oddalic zarzuty o
ordynarne zrzynanie. Jednak przeciez jezeli chodzi o autrstwo dan to bywa
ono problematyczne i wielu z nas gotuje rzeczy, ktore wymyslil ktos inny.
Jednak ustalenie ich autostwa jest niemozliwe. Ba wracajac do zapiekanki z
kasza to tez stwierdzenie czy gazeta ma na nia copyright jest problematyczne
skoro moi przodkowie od wiekow zywili sie sie pierogami z takim wlasnie
nadzieniem i znali to doskonale polacznie z twarogiem. Wkladem autorskim w
to daniem bylo przyrzadzenie tego jako zapiekanki.
pelen watpliwosci
Czarek
P.S. Nie strofujcie mnie za moje rozwazania. Wiem, ze dysusja dotyczy
zzynania slowo w slowo bez podawania zrodla a moje uwagi sa troche na
marginesie ale tylko troche. No i mam jeszcze jedna zagwozdke a mianowicie
czy podawac przepisy wyszparane w sieci nawet z podaniem zrodla ale bez
wyrazonej zgody autora? Czesc bowiem wydawnictw co prawda nie w sieci
zastrzega sobie, ze "przedrukowanie w czesci lub calosci wymaga pisemnej
zgody wydawnictwa"

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
08.01 Paul
08.01 sassanach
08.01 Wkn
08.01 fghfgh
08.01 Paul
08.01 skrzacik
08.01 Krysia Thompson
08.01 Magdalena Bassett
08.01 Wkn
09.01 Paul
09.01 Joanna Duszczyńska
09.01 Wkn
09.01 Krysia Thompson
09.01 Joanna Duszczyńska
09.01 Wkn
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Saturator do wody gazowanej CO2.
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
NOWY: 2025-12-07 Algorytmy - komentarz [po lekturze ks.]
"Młodzieżowe Słowo Roku 2025 - głosowanie", ale bez podania znaczeń tych neologizmów
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
[polscy - przyp. JMJ] Naukowcy będą pracować nad zwiększeniem wiarygodności sztucznej inteligencji.
Reżim Talibów w Afganistanie zakazał kobietom: pracy w większości zawodów, studiowania, nauki w szkołach średnich i podstawowych!!!
Edukuję się jak używać Thunderbirda
NOWY: 2025-09-29 Alg., Strukt. Danych i Tech. Prog. - komentarz.pdf
Polska [masowo - przyp. JMJ] importuje paprykę, a polska gnije na polach
Kol. sukces po polsku: polscy naukowcy przywracają życie morskim roślinom
Tak działa edukacja Putina. Już przedszkolaki śpiewają, że są gotowe skonać w boju
Medycyna - czy jej potrzebujemy?
Atak na [argentyńskie - przyp. JMJ] badaczki, które zbadały szczepionki na COVID-19
Xi Jinping: ,,Prognozy mówią, że w tym stuleciu istnieje szansa dożycia 150 lat"
Zbrodnia 3 Maja
Połowa Polek piła w ciąży. Dzieci z FASD rodzi się więcej niż z zespołem Downa i autyzmem