« poprzedni wątek | następny wątek » |
11. Data: 2006-11-09 22:27:47
Temat: Re: PEKLOWANIE
"ps" <d...@p...onet.pl> wrote in message
news:ej099q$1l3$1@atlantis.news.tpi.pl...
>
> Użytkownik "Multisenior" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
> news:ej08pb$p51$1@nemesis.news.tpi.pl...
>>
>> "ps" <d...@p...onet.pl> wrote in message
>> news:ej08df$r6m$1@atlantis.news.tpi.pl...
>>
>> Już Stańczyk udowodnił, że w Polszcze najwięcej medykusów bywa.
>> Lekarzu, ulecz sie najpierw sam.
>> Cmentarze są pełne leczonych przez najlepszych lekarzy.
>> Nie czytaj mnie. Podstawowa zasada w necie...
>
> Milo pozdrowic jedynego inteligentnego, doktora nauk wszelkich,
> wyznacznika w sieci.
>
> Wolno i powoli... jeszcze raz...
>
> Ajuz bylo widac, ze przyjmujesz (ponownie) lekarstwa
>
> Kri Z
Daj sobie siana (do nasiadówki)... Pomaga i na łeb, u konia...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
Zobacz także
12. Data: 2006-11-09 22:34:24
Temat: Re: [OT] Re: PEKLOWANIEUżytkownik "Multisenior" <m...@p...onet.pl> napisał
> Płatna, domowa, a co nie wolno?
A jest Neostrada bezpłatna?
OK. Wystarczy mi to, że 'domowa'. Dziękuję za odpowiedź.
M.
--
Posted via a free Usenet account from http://www.teranews.com
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
13. Data: 2006-11-09 22:37:43
Temat: Re: [OT] Re: PEKLOWANIE
"Maciej Muran" <n...@n...spam> wrote in message
news:45539ffb$0$12123$88260bb3@free.teranews.com...
> Użytkownik "Multisenior" <m...@p...onet.pl> napisał
>> Płatna, domowa, a co nie wolno?
>
> A jest Neostrada bezpłatna?
> OK. Wystarczy mi to, że 'domowa'. Dziękuję za odpowiedź.
>
> M.
Bepłatna, gdy kto inny za nią płaci...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
14. Data: 2006-11-10 06:42:15
Temat: Re: PEKLOWANIE
Użytkownik "Multisenior" <m...@p...onet.pl> napisał w wiadomości
news:ej06mk$k7d$1@nemesis.news.tpi.pl...
>
> "Panslavista" <p...@w...pl> wrote in message
> news:ej036q$88o$2@nemesis.news.tpi.pl...
>
> Przepraszam, ale hołota o psich nickach zaatakowała mi kompa.
>
Kłamie i kłamstwem się podpiera,
Sprawdźcie! na soc polityka występuje codziennie, oraz na soc kulture polish
Ksywa multisenior i panslawista..
Mysle ze nie wziął dzisiaj na czas pigułek, i nie popił melisy.
>
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
15. Data: 2006-11-10 06:50:29
Temat: Re: PEKLOWANIEIn article <ej036q$88o$2@nemesis.news.tpi.pl>,
"Panslavista" <p...@w...pl> wrote:
> Tak więc Panie Władku (o ile nie ma Pan nic przeciwko, abym tak do Pana
> się
> zwracał), mam wiele różnej wiedzy, także posługiwania się terminami z
> różnych dziedzin.
> Dodatek saletry zależy wyłącznie od peklującego, puryści kulinarni też
> użyją
> saletry w przeciwnym bądź razie bedą jedli szynki ze smarketów kolorowane
> barwnikami i fosforanowane, aby "trzymały wagę" - z 1kg mięsa - 2 kg
> wędzonki... A ta też bez dymu... "
>
> Mieszaniny peklujące są różne - do suchego peklowania to mieszanina soli
> i saletry (ta nie jest konieczna - dodaje się dla zachowania koloru) oraz
> mieszaniny przypraw i ziół, opcjonalnie czosnku, zmielonych lub
> pokruszonych, bądź utartych w moździeżu (lub zmiksowanych w młynkach
> udarowych) razem ze solą. Podobne zestawy solanki - nastrzykuje się mięso
> lub tuż po uboju sztuki wprowadza w tętnice - najlepszy sposób na
> zapeklowanie zapewniający najbardziej równomierne rozejscie się mieszanki w
> objętości mięsa, jednocześnie przerywający życie komórek i najszybsze
> dojrzewanie.
Nie wiem,, czy kiedykolwiek coś w życiu zapeklowałes, ale wiem, że
chrzanić potrafisz.
Władysław
> Osobiście preferuję raczej solankę bez przypraw - pozwala to na
> późniejsze zróznicowanie pod względem wykonywanych dzieł kulinarnych.
> Zastosowanie pełnego zestawu musi być pod kątem wykonania określonego ściśle
> wyrobu lub produktu.
> W domowych warunkach, niewielkich ilości mięsa i konkretnym jego
> zastosowaniu najszybsze efekty otrzymuje się przez peklowanie na mokro przy
> zastosowaniu różnych płynnych środków nadających smak i aromat oraz
> powodujących kruchość lub elastyczność mięsa po obróbce - są to alkohol lub
> ocet w różnych postaciach lub sole przyprawowe produkowane przez różne
> firmy, często olej... Popularnie mieszaniny te są nazywane marynatami lub
> bejcami - zależnie od środowisk i lokalnych zaspbów semantycznych.
> Alkohol jest podawany w postaci czystego spirytusu, wódki wina lub piwa,
> ocet w postaci kwasu octowego lodowatego, esencji octowej, octu
> spirytusowego lub octów naturalnych o smakach powstających poprzez
> fermentacje z różnego rodzaju owoców lub win. Podobnie oleje - czyste lub
> aromatyzowane, poprzez dodatek przypraw i ziół.
>
> Myślę, że starczy ogólnego wstępu do przygotowywania mięs tym, którzy nie
> lubia zwykłego (naturalnego) mięsa któremu wystarcza sól, aby było
> piekielnie smaczne.
> A najlepszym doradcą smakowym jest prawdziwy głod...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
16. Data: 2006-11-10 07:06:02
Temat: Re: PEKLOWANIE
"Wladyslaw Los" <w...@o...pl> wrote in message
news:wlalos-51FBCA.07502910112006@news.gazeta.pl...
> Nie wiem,, czy kiedykolwiek coś w życiu zapeklowałes, ale wiem, że
> chrzanić potrafisz.
He..he, nie muszę klamać - mam ten komfort...
› Pokaż wiadomość z nagłówkami
« poprzedni wątek | następny wątek » |