Data: 2012-01-14 14:45:40
Temat: Re: Odp: Pekajace jaja
Od: "JBP" <t...@o...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "XL" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:23y50imsv0dd.f1pcr0zwh8mg$.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 13 Jan 2012 22:31:27 +0100, @ napisał(a):
>
>>> Włóż jajka do ZIMNEJ wody, przykryj, postaw na ogniu i doprowadź do
>>> wrzenia, odkryj, od zawrzenia gotuj:
>>> - 2 minuty (na miękko) i potem od razu do zimnej wody
>>
>> po 2 minutach przy tym sposobie gotowania, beda twarde va bank.
>> max 15 sekund od zawrzenia
>>
>> @
>
> Nie.
> --
> XL
To ja Was pogodzę :)
Obie (oboje) macie rację. Różnica tkwi w _pokrywce_. W przykrytym garnku
woda zawrze szybciej, jajka będą ogrzewane krócej, dlatego po zawrzeniu wody
można potrzymać je nieco dłużej. Natomiast gotowane w odkrytym garnku będą
ogrzewane dłużej i trzeba wyjąć je dosyć szybko po zawrzeniu wody.
(Teorię o temperaturze ścinania białka itd. znacie sami).
JBP
|