Data: 2000-08-31 21:17:07
Temat: Re: Odp: Zrazy - mielone???
Od: w...@t...com.pl (Wladyslaw Los)
Pokaż wszystkie nagłówki
basia <b...@z...polsl.gliwice.pl> wrote:
> Użytkownik Niuska <n...@p...top.pl> w wiadomości do grup dyskusyjnych
> napisa":xbpr5.1583$l...@n...tpnet.pl...
> > a u nas (kujawsko-pomorskie) zrazy to zawiniete bitki, w srodeczku
> znajduje
> > sie kawalek skorki od chlebka, kawalek sloninki lub boczku czy innej
> > kielbaski w zastepstwie, co niektorzy dodaja tez kawalek ogorka kiszonego
> no
> > i oczywiscie cebulka, wszystko spiete wykalaczkami i opieczone
>
> Nie jestem specjalistką, ale czym to się różni od rolady (Śląsk)?
Juz tlumacze.
Zrazy, sadzac po zrodloslowie, to powinno byc mieso bite, bo slowo
wywodzi sie od "razic" -- bic. Kuchnia polska rozroznia 3 rodzaje
zrazow:
Zwykle plaskie plastry bitego miesa
Zrazy zawijane -- jak powyzej tylko nadziane farszem i zwiniete
Zrazy siekane. Starsze ksiazki kucharskie kaza mieso posiekac, (a
niektore jeszcze ubic w mozdziezu -- byc moze dlatego tez nazywaja sie
zrazy). Ale juz Monatowa w poczatku XX wieku poleca mieso na zrazy
siekane po prostu przemielic w maszynce.
Co do zrazow zaijanych i rolady. Tradycyjne polskie zrazy byly zwykle
nadziewane skromnym farszem z tartego suchego chleba, mieszanego cebulka
podsmazona na tluszczu, ewentualnie jajkiem. Wykwintne zrazy byly
nadziewane farszem z siekanych grzybow.
Natomiast rolada pochodzi z kuchni niemieckiej. Tradycyjna niemiecka
rolada byla zwykle wieksza od polskich zrazow a nadziewalo sie ja
smarujac musztarda i kladac do srodka kawalek werdzonego boczku,
cebulke, kwasnego ogorka. Ten sposob nadziewania przyjal sie stosunkowo
niedawno, w kazdym razie w XX wieku, takze w zrazach zawijanych.
Wladyslaw
--
Wladyslaw Los
mailto:w...@t...com.pl
|