Data: 2003-02-24 08:44:05
Temat: Re: Odp: powtórne zamrażanie ?
Od: Waldemar Krzok <w...@u...fu-berlin.de>
Pokaż wszystkie nagłówki
>>Czy ktoś mogłby mi wytłumaczyć DLACZEGO nie powinno się powtórnie zamrażać
>>wcześniej rozmrożonych produktów (ryb, mięs)? Czy to dotyczy wszystkich
>>produktów?
>
>
> No właśnie, wedle wszystkich reguł nie wolno zamrażać podwójnie, mnie jednak
> zaintrygowało to, że w książce "potrawy z zamrażalnika" jest mnóstwo
> przepisów, do których wykorzystuje się rozmrożone produkty aby je potem
> ponownie zamrozić w potrawie, i co więcej, bez obróbki termicznej.
> I co z tym fantem?
powtórnego zamrażania należy unikać ze względu na florę bakteryjną,
która się mnoży. W domu nie masz możliwości zamrożenia tak, jak to się
robi przemysłowo (bardzo szybkie chłodzenie do bardzo niskiej
temperatury < -35C ). Bakterie, które się namnożyły w "okresie odwilży"
nie są zabijane, tylko są w stanie hibernacji, a nawet mnożą się dalej,
choć wolniej.
Waldek
|