Data: 2015-03-22 17:19:39
Temat: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizze
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 2015-03-22 o 17:00, Pszemol pisze:
> Czy ktoś się orientuje jaką rolę pełni oliwa z oliwek w cieście na pizzę?
>
> Każą dolać 1 łyżeczkę od herbaty do ciasta zrobionego z 500g mąki.
Ja daję 3 łyżki oliwy na mniej więcej 350g mąki (akurat dzisiaj robiłam
pizzę :) ).
A po co ta oliwa? - chyba po to, po co w każdym cieście jest tłuszcz,
czyli żeby nie było suche i twarde. ;) Nie wiem, dlaczego w Twoim
przepisie tak mało tej oliwy, nigdy się z tym nie spotkałam. Może
przetestuj przepis z łyżeczką oliwy, potem z 3 łyżkami i sam się
przekonasz, jaka będzie różnica.
Ewa
|