Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!newsfeed.fsmpi.rwth-aachen.de!newsfeed.stra
ub-nv.de!eternal-september.org!feeder.eternal-september.org!mx02.eternal-septem
ber.org!.POSTED!not-for-mail
From: "Pszemol" <P...@P...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Oliwa z oliwek w przepisie na ciasto na pizze
Date: Sun, 22 Mar 2015 11:31:44 -0500
Organization: A noiseless patient Spider
Lines: 2
Message-ID: <memqof$tb4$1@dont-email.me>
References: <memou5$ls9$1@dont-email.me> <550eeb9b$0$8374$65785112@news.neostrada.pl>
Reply-To: "Pszemol" <P...@B...com>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=response
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Injection-Date: Sun, 22 Mar 2015 16:31:11 +0000 (UTC)
Injection-Info: mx02.eternal-september.org;
posting-host="8557162f3f8b12afd6a451e7f9477abc";
logging-data="30052";
mail-complaints-to="a...@e...org";
posting-account="U2FsdGVkX19QOD0yitSa55yCa1AaOmiL"
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V14.0.8117.416
In-Reply-To: <550eeb9b$0$8374$65785112@news.neostrada.pl>
X-Newsreader: Microsoft Windows Live Mail 14.0.8117.416
Importance: Normal
Cancel-Lock: sha1:juwIrJq+BpaNZQRcgUTc6HsrnnA=
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:363288
Ukryj nagłówki
"FEniks" <x...@p...fm> wrote in message
news:550eeb9b$0$8374$65785112@news.neostrada.pl...
> W dniu 2015-03-22 o 17:00, Pszemol pisze:
>> Czy ktoś się orientuje jaką rolę pełni oliwa z oliwek w cieście na pizzę?
>>
>> Każą dolać 1 łyżeczkę od herbaty do ciasta zrobionego z 500g mąki.
>
> Ja daję 3 łyżki oliwy na mniej więcej 350g mąki (akurat dzisiaj robiłam
> pizzę :) ).
O, dobrze wiedzieć, że nie jest to krytyczne ile tej oliwy ma być :-)
> A po co ta oliwa? - chyba po to, po co w każdym cieście jest tłuszcz,
> czyli żeby nie było suche i twarde. ;)
Z tym że docelowo ciasto na pizzę powinno być ciut sztywne, aby trójkątny
kawałek pizzy wycięty już z gotowej, upieczonej, mógł się utrzymać poziomo w
ręce a nie zwisać jak wypompowany flak :-) Oryginalną pizzę je się przecież
po rozcięciu już gołymi rękami, bez noża i widelca i docenia się cieńkie
chrupiące ciasto "Thin 'n Crispy" :-)))
> Nie wiem, dlaczego w Twoim przepisie tak mało tej oliwy, nigdy się z tym
> nie spotkałam. Może przetestuj przepis z łyżeczką oliwy, potem z 3 łyżkami
> i sam się przekonasz, jaka będzie różnica.
Szczerze mówiąc, Ewa, też mi się trochę na 'czuja' wydawało że o zbyt mało
tej oliwy proszą w przepisie i chlupnąłem tak z butelki na oko chyba dużo
więcej :-)
Robiłem według przepisu z tego filmiku na youtube:
https://www.youtube.com/watch?v=c7Zw7nm6jJg
Robię dziś ciasto na białą pizzę, więc zamiast sosu pomidorowego i tak
będzie posmarowane Extra Virgin Olive Oil pod prosciutto i rugolą, więc
więcej oliwy w cieście nie powinno chyba przeszkadzać. Ech, już się nie mogę
doczekać aż wyrośnie i będzie można upiec :-)
|