Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Otwierać czerwone wino? Kiedy? Re: Otwierać czerwone wino? Kiedy?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Otwierać czerwone wino? Kiedy?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.tpinternet.pl!at
lantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!wlalos
From: Wladyslaw Los <w...@o...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Otwierać czerwone wino? Kiedy?
Date: Wed, 11 Feb 2004 10:11:27 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 42
Message-ID: <w...@g...news.tpi.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
<v96j33xh9a9o$.1bk7wzu10mdx.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: pm163.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl
X-Trace: atlantis.news.tpi.pl 1076490745 833 213.76.108.163 (11 Feb 2004 09:12:25
GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 11 Feb 2004 09:12:25 +0000 (UTC)
User-Agent: MT-NewsWatcher/3.3b1 (PPC Mac OS X)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:191455
Ukryj nagłówki

In article <v96j33xh9a9o$.1bk7wzu10mdx.dlg@40tude.net>,
"Vefour.PL" <v...@p...pl> wrote:


>
> czy wino powinno "poodychać". IMO
> powinno, ale tylko bardzo stare i zacne gatunki i roczniki, przy młodszych
> (>7-10 lat)

7-10 lat to dla większości win wytrawnych, także szlachetnych, to już
czas, kiedy ich jakość się pogarsza. Niewiele jest gatunków win,
zwłaszcza wytrawnych, które wytrzymują dłużej, a nawet poprawiają się z
czasem
.
> i słabszych jakościowo winach nie widzę uzasadnienia. Takie
> napisy widziałem tylko na Sofii, co mnie ścięło ze smiechu na dłuższą
> chwilę, bo jest to ordynarne przerzucenie zwyczaju dotyczącego np. barollo,
> na ten pomiot winnopodobny.

wiNNopodobny ;-)

A cóż to znaczy _barolo_? (widzę, że masz tendencję do dublowania liter
;-) ) To tylko ogólne określenie miejsca pochodzenia (które dzieli się
jeszcze na dwa podregiony, nie mówiąc o poszczególnych winnicach) i też
nie stanowi o tym, jak dobre jest wino. (Chociaż prawda, zwykle jest
dobre)
Co do Sofii -- ta nazwa nic nie znaczy. Kiedyś pod tą marką próbowano
wypromować na świecie bułgarskie wina i wtedy wina pod tą marką były
całkiem przyzwoite, a jak na Polskę lat osiemdziesiątych wręcz
znakomite. Potem przestało to już cokolwiek znaczyć i bywają butelki po
prostu wstętne, a bywają całkiem przyzwoite w klasie win stołowych. Ja
marki Sofia obecnie raczej unikam, gdyż nigdy nie wiadomo co się kupuje.
Ale jeżeli nazywasz Sofię "pomiotem winopodobnym" to czy masz powód , by
sądzić, że nie jest winem, lecz jest np. fałszowana?
>
>
> Wniosek: Swobodnie możesz się nie przejmować do czasu natknięcia się na
> butelkęz 1949 :)

Która może być już niewarta otworzenia.

Władysław

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.02 Jerzy Nowak
12.02 Fela
14.02 Vefour.PL
15.02 Wladyslaw Los
15.02 ścierwo
15.02 ścierwo
15.02 Vefour.PL
15.02 Vefour.PL
15.02 Wladyslaw Los
15.02 majkel
15.02 Broda
15.02 Vefour.PL
16.02 Jerzy Nowak
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?