Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.g
azeta.pl!not-for-mail
From: "Jerzy Nowak" <w...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Otwierać czerwone wino? Kiedy?
Date: Thu, 12 Feb 2004 18:42:19 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 31
Message-ID: <c0gheb$ojp$1@inews.gazeta.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
<v96j33xh9a9o$.1bk7wzu10mdx.dlg@40tude.net>
<w...@g...news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212-87-9-113.noname.net.icm.edu.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1076611339 25209 172.20.26.240 (12 Feb 2004 18:42:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Feb 2004 18:42:19 +0000 (UTC)
X-User: wstrzasniety
X-Forwarded-For: 193.42.231.51
X-Remote-IP: 212-87-9-113.noname.net.icm.edu.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:191687
Ukryj nagłówki
Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):
> In article <v96j33xh9a9o$.1bk7wzu10mdx.dlg@40tude.net>,
> "Vefour.PL" <v...@p...pl> wrote:
> > czy wino powinno "poodychać". IMO
> > powinno, ale tylko bardzo stare i zacne gatunki i roczniki, przy młodszych
> > (>7-10 lat)
>
> 7-10 lat to dla większości win wytrawnych, także szlachetnych, to już
> czas, kiedy ich jakość się pogarsza. Niewiele jest gatunków win,
> zwłaszcza wytrawnych, które wytrzymują dłużej, a nawet poprawiają się z
> czasem
> ..
[...]
Potwierdzam to, wyprodukowane metodami domowymi wino wytrawne utrzymywało mi
sie najwyżej do 3lat (brak odpowiedniej piwnicy). Półsłodkie lub słodkie
znacznie dłużej.
Kto robił wino szczególnie czerwone wytrawne i miał okazje korzystać z
różnych przepisów z pewnością nabył doswiadczenia i wie, że dobre w smaku
wino należy jeszcze na etapie leżakowania napowietrzać (najlepiej trzy razy)
zanim sie je rozleje do butelek.
Ale to i tak nic nie zmienia w odniesieniu do wina produkowanego w duzej
skali metodami przemysłowymi. Wino z tego samego rocznika (z tą samą metka)
niekoniecznie musi być z tej samej beczki rozlewane i dlatego moze minimalnie
różnic sie w smaku lub zawierać osady z dna.
pozdr. Jerzy
--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/
|