Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Otwierać czerwone wino? Kiedy? Re: Otwierać czerwone wino? Kiedy?

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Otwierać czerwone wino? Kiedy?

« poprzedni post
Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!news.ipartners.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.g
azeta.pl!not-for-mail
From: "Jerzy Nowak" <w...@N...gazeta.pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Otwierać czerwone wino? Kiedy?
Date: Thu, 12 Feb 2004 18:42:19 +0000 (UTC)
Organization: Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl
Lines: 31
Message-ID: <c0gheb$ojp$1@inews.gazeta.pl>
References: <4...@n...onet.pl>
<v96j33xh9a9o$.1bk7wzu10mdx.dlg@40tude.net>
<w...@g...news.tpi.pl>
NNTP-Posting-Host: 212-87-9-113.noname.net.icm.edu.pl
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1076611339 25209 172.20.26.240 (12 Feb 2004 18:42:19 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Thu, 12 Feb 2004 18:42:19 +0000 (UTC)
X-User: wstrzasniety
X-Forwarded-For: 193.42.231.51
X-Remote-IP: 212-87-9-113.noname.net.icm.edu.pl
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:191687
Ukryj nagłówki

Wladyslaw Los <w...@o...pl> napisał(a):

> In article <v96j33xh9a9o$.1bk7wzu10mdx.dlg@40tude.net>,
> "Vefour.PL" <v...@p...pl> wrote:

> > czy wino powinno "poodychać". IMO
> > powinno, ale tylko bardzo stare i zacne gatunki i roczniki, przy młodszych
> > (>7-10 lat)
>
> 7-10 lat to dla większości win wytrawnych, także szlachetnych, to już
> czas, kiedy ich jakość się pogarsza. Niewiele jest gatunków win,
> zwłaszcza wytrawnych, które wytrzymują dłużej, a nawet poprawiają się z
> czasem
> ..
[...]

Potwierdzam to, wyprodukowane metodami domowymi wino wytrawne utrzymywało mi
sie najwyżej do 3lat (brak odpowiedniej piwnicy). Półsłodkie lub słodkie
znacznie dłużej.
Kto robił wino szczególnie czerwone wytrawne i miał okazje korzystać z
różnych przepisów z pewnością nabył doswiadczenia i wie, że dobre w smaku
wino należy jeszcze na etapie leżakowania napowietrzać (najlepiej trzy razy)
zanim sie je rozleje do butelek.
Ale to i tak nic nie zmienia w odniesieniu do wina produkowanego w duzej
skali metodami przemysłowymi. Wino z tego samego rocznika (z tą samą metka)
niekoniecznie musi być z tej samej beczki rozlewane i dlatego moze minimalnie
różnic sie w smaku lub zawierać osady z dna.
pozdr. Jerzy

--
Wysłano z serwisu Usenet w portalu Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl/usenet/

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
12.02 Fela
14.02 Vefour.PL
15.02 Wladyslaw Los
15.02 ścierwo
15.02 ścierwo
15.02 Vefour.PL
15.02 Vefour.PL
15.02 Wladyslaw Los
15.02 majkel
15.02 Broda
15.02 Vefour.PL
16.02 Jerzy Nowak
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?