Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: Catalyst <c...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: "PILAW"
Date: Sat, 23 Jul 2005 10:35:16 +0200
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 52
Message-ID: <dbsvg5$lkp$1@inews.gazeta.pl>
References: <dbsppf$6ub$1@inews.gazeta.pl>
<dbst3f$lk8$1@213-238-127-148.adsl.inetia.pl>
NNTP-Posting-Host: 81.210.32.162
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1122107718 22169 81.210.32.162 (23 Jul 2005 08:35:18 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Sat, 23 Jul 2005 08:35:18 +0000 (UTC)
In-Reply-To: <dbst3f$lk8$1@213-238-127-148.adsl.inetia.pl>
X-Accept-Language: pl, en-us, en
X-User: mitchumi
User-Agent: Mozilla Thunderbird 1.0 (Windows/20041206)
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:244037
Ukryj nagłówki
jacenty napisał(a):
> Catalyst wrote:
>
>>Witam - jadłem kiedyś w knajpie takie coś co się zwało PILAW. Jak mi
>>się udało wyczaić to był tam ryz, makaron, jajko wbite (chyba),
>>jakieś mięso (chyba prosiak) trochę przecieru pomidorowego, ser no i
>>sos czosnkowy. Sęk w tym, że coś robię nie tak i w domu wychodzi mi
>>coś zupełnie innego. Ponadto w tym knajpianym wykryłem ziele
>>angielskie (nie iwem do czego było uzyte - może do gotowania mięsa).
>>Jak ktoś zna przepis na to, będę wdzięczny.
>
>
> Od Jacenta
> Pilaw po indyjsku:
> 50 dag jagnięcej łopatki
> 15 dag suszunych moreli
> pestki dyni,
> szklanka ryżu
> 2 szklanki bulionu
> pół laski wanilii
> cebula, czosnek,
> imbir, szafran, gałka muszkat, pieprz, chili, liść laurowy
>
> Morele namoczyć (2-3 godz) w letniej wodzie, Bulion zagotować z wanilią i
> szafranem
> ( opcjonalnie jak kogo stać). Na gorący olej wrzucić drobno posiekaną
> cebulę, czosnek,
> imbir, pieprz, gałkę, chili. Stale mieszając smażyć przez kilka minut.
> Następnie dodać umyty i osączony ryż i zmażyć aż ryż stanie się szklisty.
> Dodać pokruszony drobno liść laurowy, wlać gorący bulion i gotować pod
> przykryciem na b. małym ogniu.
> Mięso pokroić na małe kostki i przesmażyć (3-4 min) na oleju. Posiekać
> pestki dyni i uprażyć na mocno rozgrzanej patelni. Morele osączyć i pokroić
> w paski.Wszystko razem połączyć, włożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić
> do piekarnika (180 st C) na 30 min.
> Smacznego.
>
>
>
>
>
Dziękuję serdecznie - chyba jednak pilaw nie jest tym co miałem okazję
jeść w tej knajpie - jak zresztą zauważył imć Władysław - chyba pójde i
normalnie zpytam co to było - może jakieś dziwne risotto (choć był też
makaron)
Pozdr
CAT
--
"Wielki jak świat. Stary jak Czas. Cierpliwy jak cegła."
Terry Pratchett, Blask Fantastyczny
|