Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!fu-berlin.de!uni-berlin.de!not-for-mail
From: Waldemar Krzok <w...@z...fu-berlin.de>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Papryczki nadziewane serkiem.
Date: Wed, 12 Feb 2014 16:00:13 +0100
Organization: Freie Universitaet Berlin
Lines: 35
Message-ID: <b...@m...uni-berlin.de>
References: <eyivp9v6lxaj$.1daxu6qhhe17y$.dlg@40tude.net>
<lcbode$k16$1@node2.news.atman.pl>
<h...@4...net>
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.uni-berlin.de
BB3Yj1b/gqDqM/EtM6rJlQRYPU/CUFmrMRCUmdYSB01+x8/a0/uYbk9M75
Cancel-Lock: sha1:3m8LykE0uDQw+zArYtzYZDG9occ=
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows NT 5.1; rv:24.0) Gecko/20100101 Thunderbird/24.2.0
In-Reply-To: <h...@4...net>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:354797
Ukryj nagłówki
Am 29.01.2014 21:35, schrieb Ikselka:
> Dnia Wed, 29 Jan 2014 21:30:38 +0100, Stefan napisał(a):
>
>> Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
>> news:eyivp9v6lxaj$.1daxu6qhhe17y$.dlg@40tude.net...
>>
>>> Przepyszne nadzienie, słodkawe ze słoną ziołowo-czosnkową nutą:
>>>
>>> Serek Macarpone mały (wyjąć z lodówki godzinę wczesniej żeby był miękki,
>>> odlać wodę z dna) - 1 op. plus ew. połowa (zalezy od wielkości papryczek)
>>> Pół płaskiej łyżeczki soli plus ew. szczypta
>>> płaska łyżeczka cukru plus ew. duża szczypta
>>> 1/3 płaskiej łyżeczki czosnku granulowanego lub łyżeczka świeżego
>>> rozdrobnionego niemal na papkę plus ew. duża szczypta
>>> 1 łyżeczka ziół prowansalskich plus ew. duża szczypta
>>
>> Osobiście preferuję nadziewane fetą (nie typu feta, tylko oryginał, dobre sa
>> też serki kozie)
>
>
> Feta za słona i nie nadaje się do rękawa. Ostre papryczki nadziewam
> łagodnym w smaku nadzieniem, ponadto atłasowa konsystencja, lekka słodycz i
> brak kwasu w Mascarpone mi pasuje. Spróbuj.
Ser owczy lub kozi jest też w sprzedaży jako "ciapciaty". Robiłem
papryczki nadziewane właśnie serem kozim. Dodałem tylko sól, nic innego.
Reszta jak wg. twojego opisu. Bardzo dobre!
Chyba można by było poeksperymentować z bryndzą ew. z dodatkiem mleka.
Waldek
--
My jsme Borgové. Sklopte štíty a vzdejte se. Odpor je marný.
|