Path: news-archive.icm.edu.pl!news.gazeta.pl!not-for-mail
From: "Nixe" <n...@n...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Parowar - refleksje.
Date: Tue, 13 Mar 2012 12:35:08 +0100
Organization: "Portal Gazeta.pl -> http://www.gazeta.pl"
Lines: 48
Message-ID: <jjnb31$3hs$1@inews.gazeta.pl>
References: <1ad9zjkqtz6ev$.1732ln81523xr.dlg@40tude.net>
<jjdaon$a1t$1@inews.gazeta.pl>
<4f5a4da0$0$26690$65785112@news.neostrada.pl>
<1vro23canycbw$.gg2x6im2tpu3.dlg@40tude.net>
<jjdtj7$aa8$1@inews.gazeta.pl> <1...@4...net>
<jjdvch$s3o$19@node2.news.atman.pl>
<1iniuj3bveef.ho4cei2eawkf$.dlg@40tude.net>
<jjdvsi$s3o$22@node2.news.atman.pl>
<1lmwf4c3072iz$.1onz7azsc2q87.dlg@40tude.net>
NNTP-Posting-Host: 87-205-4-174.ip.netia.com.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; format=flowed; charset="iso-8859-2"; reply-type=original
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: inews.gazeta.pl 1331638177 3644 87.205.4.174 (13 Mar 2012 11:29:37 GMT)
X-Complaints-To: u...@a...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 13 Mar 2012 11:29:37 +0000 (UTC)
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5931
X-Priority: 3
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5931
X-User: robitussin
X-MSMail-Priority: Normal
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:343671
Ukryj nagłówki
Użytkownik "Ikselka" <i...@g...pl> napisał w wiadomości
news:1lmwf4c3072iz$.1onz7azsc2q87.dlg@40tude.net...
> Dnia Fri, 09 Mar 2012 23:23:05 +0100, Paulinka napisał(a):
>
>> Ikselka pisze:
>>> Dnia Fri, 09 Mar 2012 23:14:32 +0100, Paulinka napisał(a):
>>>
>>>> Ikselka pisze:
>>>>> Dnia Fri, 9 Mar 2012 22:44:03 +0100, Szpilka napisał(a):
>>>>>
>>>>>
>>>>>> Na wiosnę gdy sa młode ziemniaki to można poroić je w łupinkach.
>>>>>> Bardzo
>>>>>> dobre.
>>>>>>
>>>>> Na pewno. Tyle ze jak nie jadłaś takich z parnika, całych, to nie
>>>>> wiesz, o
>>>>> jaki efekt chodzi...
>>>> Nie przesadzaj, masz fajerki, możesz spokojnie takie z parownika
>>>> zrobić,
>>>> wystarczy mieć sitko na garnek.
>>>
>>> Póki co od czasu do czasu piekę w popielniku - pycha. A parowanie -
>>> owszem,
>>> spróbuję, ale to na pewno nie będzie TO - tak twierdzi MŚK. Parnik to
>>> parnik - ilość też ma znaczenie, każdy czynnik ważny.
>>
>> A wiesz, ze ja też podjadałam te ziemniaki dla świń, chociaż one były
>> gotowane właśnie na piecu ;)
>
> No właśnie wiele osób, w tym MŚK, tak jak i Ty, podjadało i wspomina, i
> zachwyty uskutecznia nad tymi parowanymi ziemniakami dla świń, więc
> chciałam wreszcie też spróbować.
A to nie jest kwestia gatunku? Kiedyś ziemniaki smakowały ziemniakiem, a
teraz to czasem strach jeść.
Podobnie jak "pomidory".
Ja świniom też wyżerałam, na wakacjach, razem z kuzynami ;-) Pamiętam, że
babcia nas zawsze goniła, że dla świń nie wystarczy i żeby nas powstrzymać
przed wykradaniem, to sypała na ziemniaki "osypkę" (tak na to mówiła, może
gdzie indziej inaczej to się nazywa), czyli po prostu przemielone na grubo
zboże. Nam to jednak nie przeszkadzało, bo z tą "osypką" były jeszcze lepsze
;-)
N.
|