Data: 2001-03-28 21:36:55
Temat: Re: Pascha/Ambrozja
Od: Magdalena Bassett <m...@w...net>
Pokaż wszystkie nagłówki
AniaS wrote:
>
> Drodzy grupowicze, czy ktos ma sprawdzony przepis na pyszna pasche? Marzy mi
> sie ten deser na swieta, ale nigdy jeszcze go nie robilam, a te nieliczne,
> ktore jadlam do tej pory, jakos mnie nie zachwycily. Pomozcie!
> Ania
Czy pascha to to samo, co inni nazywaja ambrozja? Jesli tak, oto
przepis, sprawdzony, ukochany, robiony nie tylko na Wielkanoc.
Ambrozja
450 gr twarogu (w USA, 16 oz. Farmer's cheese)
4 zoltka
100 gr - 1/2 cup cukru
2 lyzki soku z cytryny
1 lyzeczka olejku pomaranczowego, albo jak kto ma, 2 lyzki Grand Marnier
2 lyzki startej swiezej skorki cytrynowej
2 lyzki rodzynek
2 lyzki skorki pomaranczowej, kandyzowanej
2 lyzki fig, pokrojonych w kawalki wielkosci rodzynek
4 lyzki orzechow wloskich, pokrojonych w kawalki wielkosci rodzynek
Stara, czysta poszewka na poduszke "na straty"
W duzej misce zoltka ubic z cukrem, az zbledna i beda puszyste, dodac
sok cytrynowy, skorke cytrynowa, olejek i twarog, zmiksowac, az sie
dobrze polaczy.
Dodac bakalie, wymieszac i przelozyc calosc w rog poszewki, albo
specjalnie w tym celu uszyty z plotna worek, spiczasty jak twarog na hali.
Zakrecic plotno tak, jakby sie robilo twarog, i zawiazac koniec czyms
mocnym, najlepiej sznurkiem.
Polozyc pakunek plasko na drewnianej desce, ktora jest umieszczona przy
brzegu zlewu, podparta na 2-3 cm z drugiego konca, aby stworzyc
pochylnie, bo bedzie skapywac z tego mleczna substancja, jak z twarogu.
To przykryc druga deska drewniana i na to ustawic duzy, plaski garnek
pelen wody. Tak pozostawic na 6-8 godzin.
Delikatnie wyluskac ambrozje z poszewki, przykryc plastikiem, przelozyc
do lodowki. Schlodzic 3-4 godziny przed podaniem, lub dluzej.
Magdalena Bassett
|