Data: 2014-12-01 21:40:07
Temat: Re: Patelnie (trochę spamująco)
Od: Jarosław Sokołowski <j...@l...waw.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Pani Ewa napisała:
>> No i łatwo się na nich przypalały niektóre potrawy.
>> Aha, i nierównomiernie ciepło się na nich rozprowadzało.
>
> Patelnia rozgrzewa się bardzo szybko. Jeśli się ją źle ustawi na
> palniku, to siłą rzeczy z jednej strony rozgrzeje się bardziej.
> Ale to zrozumiałe i chyba żadna aluminiowa patelnia nie będzie
> od tego wolna.
Takich patelni, żeby całkiem aluminiowe były, to się chyba już nie robi.
Gdy spojrzeć na dno takiej od spodu, choćby mojej w Biedronce kupionej,
to widać takie kropeczki na nim. To płytka ze stali nierdzewnej w bardzo
przebiegły sposób przynitowana do odlewu aluminiowego. Te kropki, to
wypustki odlewu, które po przejściu przez dziurki w stalowym elemencie
zostały czymś walnięte i rozklepane jak nity. Bardzo sprytna technologia,
wymagająca sporej precyzji wykonania.
Prymarną funkcją tej wkładki jest zapewnienie współpracy z kuchniami
indukcyjnymi, które ogrzewają ferromagnetyki. Ale i na gazie kanapka
ze stali, aluminium i ceramiki ma swoje zalety. Stal ma mniejsze
przewodnictwo cieplne i mniejsze ciepło właściwe. To powoduje bardziej
równomierne ogrzanie patelni.
Jarek
--
Choć kapuściane tam kociołki kadzą,
Choć nerka na kształt czerwiennego tuza
Leży i w maśle na patelni warczy,
Jak serce wroga na Odyna tarczy
|