Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!newsfeed.atman.pl!newsfeed.tpinterne
t.pl!atlantis.news.tpi.pl!news.tpi.pl!not-for-mail
From: "Aga Michalak" <a...@i...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pekinka inaczej.
Date: Tue, 21 Mar 2006 20:56:40 +0100
Organization: tp.internet - http://www.tpi.pl/
Lines: 39
Message-ID: <dvplt4$909$1@nemesis.news.tpi.pl>
References: <442041de$1@news.home.net.pl>
NNTP-Posting-Host: 80.51.235.166
X-Trace: nemesis.news.tpi.pl 1142971109 9225 80.51.235.166 (21 Mar 2006 19:58:29 GMT)
X-Complaints-To: u...@t...pl
NNTP-Posting-Date: Tue, 21 Mar 2006 19:58:29 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.2180
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.2180
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:263588
Ukryj nagłówki
Użytkownik "@nn" <a...@p...pl> napisał w wiadomości
news:442041de$1@news.home.net.pl...
> Często robię surówki na bazie kapusty pekińskiej i dzisiaj nie było
> inaczej. Jednak dziś postanowiłam wprowadzić pewne modyfikacje. Ponieważ
> okazało się, że efekt przerósł moje oczekiwania postanowiłam się tym
> spektakularnym sukcesem kulinarnym pochwalić publicznie ;))
>
> Sałatka pekińsko-tatarska ;)
>
> kapusta pekińska
> ząbek czosnku
> marynowana ostra papryka - sztuk 1, bo ostra jak diabli ;)
> sól
> pieprz
> ocet winny
> sos tatarski (ja miałam winiary)
> oliwa, olej - co tam komu pasuje
>
> Czosnek bardzo drobno posiekałam, wrzuciłam do miski, posoliłam. Do tego
> dodałam poszatkowana kapustę i w miarę drobno pokrojona papryczkę. Całość
> posoliłam, popieprzyłam, skropiłam octem winnym, polałam oliwą, dodałam
> łyżkę sosu tatarskiego i dokładnie wymieszałam. Po 15 minutach wyjęłam z
> lodówki pysznościową sałatkę :)
> Ania
>
> --
Pyszne. Ja osobiście kroje drobno kapuste, cebule w piórka odrobine sole i
gniote (czyli traktuje brutalnie, ale nie za bardzo). Kapusta i cebula
miesza się i daje dość ciekawy efekt smakowy. A dodatki to juz jak kto
lubie. Wczoraj była konserwowa papryka, ogorek, oliwa, troche przypraw i
majonez. Dzisiaj podobnie plus groszek konserwowy zamiast ogorka. A że
kapucha duża była to starczyła na dwa razy:)
pozd
Aga
|