Data: 2003-11-10 08:43:20
Temat: Re: Perfekcyjne ciasto na PIZZE ?
Od: "Kinga Macyszyn" <k...@b...gazeta.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Ja robię z przepisu pani o nazwie Martencja (nie wkleję linku tylko przepis,
bo to z twardego dysku)
<cytat>
200g mąki , 10g drożdży, 1/2 łyżeczki cukru, 1/2 filiżanki lekko
ciepłego mleka, 6 łyżek oleju, 1/2 łyżeczki soli
. Mąkę wsypać do miski, zrobić w mące dołek, włożyć w dołek pokruszone
drożdże, sól i cukier. Dolewać powoli mleko mieszając drożdże, na końcu
dodać olej. Wyrobić dobrze ciasto, odstawić na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Po godzinie zagnieść jeszcze raz, dobrze wyrabiając i rozwałkować na
natłuszczonej blasze lub formach do pizzy.
Postawić na 10 minut do podrośnięcia.
. Farsz wg uznania. Moja propozycja: na wyrosniete i rozciagniete na
blaszce ciasto wylozyc sos pomidorowy: koncentrat pom. z lyzeczka oliwy z
oliwek
i dodatkiem swiezego czosnku i przypraw (oregano, pieprz, bazylia)
Smacznego, Martencja
</cytat>
Wychodzi taka "naprawdę duża blacha" prostokątna cienkiego ciasta. I
oczywiście smaruję olejem blachę przed położeniem ciasta. Piekę w gazowym
piekarniku 20-25 minut całość.
Zawsze wychodzi :)
--
KingAM
[muchoza bakterioza]
|