Path: news-archive.icm.edu.pl!newsfeed.gazeta.pl!news.task.gda.pl!not-for-mail
From: jadrys <i...@w...pl>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieczenie jesiotra
Date: Mon, 16 Mar 2009 08:25:23 +0100
Organization: CI TASK http://www.task.gda.pl/
Lines: 32
Message-ID: <gpkust$af6$2@news.task.gda.pl>
References: <gph0v2$4d6$1@mx1.internetia.pl>
NNTP-Posting-Host: public-gprs71592.centertel.pl
Mime-Version: 1.0
Content-Type: text/plain; charset=UTF-8; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
X-Trace: news.task.gda.pl 1237188322 10726 91.94.152.218 (16 Mar 2009 07:25:22 GMT)
X-Complaints-To: a...@n...task.gda.pl
NNTP-Posting-Date: Mon, 16 Mar 2009 07:25:22 +0000 (UTC)
User-Agent: Thunderbird 2.0.0.19 (Windows/20081209)
In-Reply-To: <gph0v2$4d6$1@mx1.internetia.pl>
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:321214
Ukryj nagłówki
michalek pisze:
> Kupiłem dzisiaj w hodowli ryb jesiotra, ok..1,2kg
> Pani powiedziała, że lepszy niż smażony jest pieczony.
> Wypatroszyłem, łeb obcišłem bo nie zmie?ciłby się
> w naczyniu żaroodpornym jakie mam (a szkoda trochę
> tego łba bo pięknie z nim wyglšdał) i teraz mam zamiar
> w czym? go zamarynować do jutra, a jutro upiec ale...
> ale w przepisach widzę (niektórych) żeby ?cišgnšć z niego
> skórę. Trochę sie obawiam tej operacji bo nigdy tego
> nie robiłem i nie chciałbym sponiewierać ryby.
>
> Pytania do tych co już "obrabiali" jesiotra:
> 1. w czym go zamarynować - czy sól, pieprz i cytryna
> wystarczš, czy warto co? dodać żeby podkre?lić smak?
> 2. czy zdejmowanie skóry jest konieczne? bo np. zepsuje
> smak ryby w czasie pieczenia? Ja zakładałem, że upiekę jš
> ze skórš, a potem na talerzu jedzšc odzieli się łatwo skórę
> 3. je?li konieczne jest jej zdjęcie to jak to zrobić żeby nie
> zniszczyć ryby?
>
> M
>
>
>
Tylko uwędzony, Jesiotr pod inną postacią to marnotrawstwo znakomitej
ryby..
--
Linuks to system dla myślących użytkowników.. Ja
A Debian jest pierwszym sekretarzem tego
systemu... Również ja
|