Data: 2009-03-16 07:25:23
Temat: Re: Pieczenie jesiotra
Od: jadrys <i...@w...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
michalek pisze:
> Kupiłem dzisiaj w hodowli ryb jesiotra, ok..1,2kg
> Pani powiedziała, że lepszy niż smażony jest pieczony.
> Wypatroszyłem, łeb obcišłem bo nie zmie?ciłby się
> w naczyniu żaroodpornym jakie mam (a szkoda trochę
> tego łba bo pięknie z nim wyglšdał) i teraz mam zamiar
> w czym? go zamarynować do jutra, a jutro upiec ale...
> ale w przepisach widzę (niektórych) żeby ?cišgnšć z niego
> skórę. Trochę sie obawiam tej operacji bo nigdy tego
> nie robiłem i nie chciałbym sponiewierać ryby.
>
> Pytania do tych co już "obrabiali" jesiotra:
> 1. w czym go zamarynować - czy sól, pieprz i cytryna
> wystarczš, czy warto co? dodać żeby podkre?lić smak?
> 2. czy zdejmowanie skóry jest konieczne? bo np. zepsuje
> smak ryby w czasie pieczenia? Ja zakładałem, że upiekę jš
> ze skórš, a potem na talerzu jedzšc odzieli się łatwo skórę
> 3. je?li konieczne jest jej zdjęcie to jak to zrobić żeby nie
> zniszczyć ryby?
>
> M
>
>
>
Tylko uwędzony, Jesiotr pod inną postacią to marnotrawstwo znakomitej
ryby..
--
Linuks to system dla myślących użytkowników.. Ja
A Debian jest pierwszym sekretarzem tego
systemu... Również ja
|