Data: 2011-10-04 10:07:24
Temat: Re: Pieczenie ziemniaków
Od: "Justyna Vicky S." <v...@t...poczta.bez.onet.tego.pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
Użytkownik "Kamikaze" <m...@p...fm> napisał w wiadomości
news:j6ei4p$s3c$3@news.onet.pl...
> Jak lepiej zrobić, przed pieczeniem ziemniaków obgotować je wcześniej czy
> od razu surowe wsadzić do piekarnika?
Ja piekę surowe. Ziemniaki myję szczoteczką pod bieżącą wodą. Małe zostawiam
całe, większe kroję na kawałki tak by wszystkie były jednakowych (mniej
więcej) rozmiarów. Przyprawiam oliwą tak aby każdy ziemniak był lekko
natłuszczony i posypuję przyprawą do ziemniaków. Jest taka gotowa mieszkanka
firmy Prymat i nazywa się "do ziemniaków".
Można doprawiać tymiankiem, bazylią i innymi ziolami. Nie próbowałam, bo jak
do tej pory takie ziemniaki bardzo smakują naszej rodzinie.
A tą przyprawę stosuję nie tylko do ziemniaków pieczonych. Czasami dodaję
jej do odsmażanych ziemniaków. Albo gdy zostanie mi trochę makaronu/kaszy z
obiadu - na patelni rozgrzewam masło, dodaję kaszę/makaron, posypuję
przyprawą. Do tego kefir lub maślanka i szybki obiad mam gotowy.
Pozdrawiam,
Justyna Vicky S.
|