Data: 2016-11-29 16:46:40
Temat: Re: Pierniczki Pana Pazio
Od: bbjk <b...@p...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki
>
> Jak tylko tu się zaczęło to nasze pierniczenie, to zaraz polazłem czytać
> co inni mają do powiedzenia na temat historii piernika. Po internetach
> łaziłem, bom leniwy. Bodaj w rosyjskim źródle było o tym, że ruski
> prapiernik miał najmniej połowę miodu w sobie. A z mokrych, to jeszcze
> jagódki jakieś. Zastanawiam się, jak to można upiec. I czy w ogóle.
> Jakiś to musiał być prasłowiański snickers czy inny mars.
Nie dotarłam do marsa, ale czytam:
http://edovo.ru/Rezept/Otdel2/19Praniki/Praniki.htm
Nie, żeby od razu rzucać się i robić, ale z ciekawości.
Zerknę też do Kuchni Słowian (papierowej), co też oni tam pichcili z miodu.
--
B.
|