Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Pierniczki Pana Pazio Re: Pierniczki Pana Pazio

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Pierniczki Pana Pazio

« poprzedni post następny post »
Path: news-archive.icm.edu.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.cyf-kr.edu.pl!news.nask
.pl!news.nask.org.pl!news.unit0.net!peer01.am4!peer.am4.highwinds-media.com!pee
r03.fr7!futter-mich.highwinds-media.com!news.highwinds-media.com!newsfeed.neost
rada.pl!unt-exc-02.news.neostrada.pl!unt-spo-a-01.news.neostrada.pl!news.neostr
ada.pl.POSTED!not-for-mail
Date: Tue, 29 Nov 2016 17:09:41 +0100
From: Qrczak <q...@q...pl>
User-Agent: Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 6.1; pl; rv:1.9.1.7) Gecko/20100111
Thunderbird/3.0.1
MIME-Version: 1.0
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pierniczki Pana Pazio
References: <583c712f$0$15202$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
<583d5183$0$15209$65785112@news.neostrada.pl>
<583d7b49$0$15190$65785112@news.neostrada.pl>
<o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
In-Reply-To: <o...@t...wroclaw.vectranet.pl>
Content-Type: text/plain; charset=ISO-8859-2; format=flowed
Content-Transfer-Encoding: 8bit
Lines: 35
Message-ID: <583da847$0$655$65785112@news.neostrada.pl>
Organization: Telekomunikacja Polska
NNTP-Posting-Host: 89-69-195-30.dynamic.chello.pl
X-Trace: 1480435783 unt-rea-b-01.news.neostrada.pl 655 89.69.195.30:49426
X-Complaints-To: a...@n...neostrada.pl
X-Received-Body-CRC: 1075015163
X-Received-Bytes: 2700
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:374728
Ukryj nagłówki

Dnia 2016-11-29 14:34, obywatel Trefniś uprzejmie donosi:
> W dniu .11.2016 o 13:57 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>> W dniu 29.11.2016 o 10:59, Pomidor pisze:
>>>
>>> z kwasem przez okres dojrzewania ciasta do momentu aż kucharka zacznie
>>> ciasto piec, niech wsypie pół łyżeczki sody do zimnej wody z łyżeczką
>>> soku z
>>> cytryny
>>> i zobaczy czy reakcja "poczeka" na podgrzewanie.
>>
>> W pierniczkach pana Pazio czeka. Przynajmniej jeden dzień.
>>
>> BTW Nie chodzi o to, czy czeka z reakcją z kwasem czy nie, ale o to
>> czy na drugi, trzeci, dziesiąty, ~ochnasty dzień nadal zadziała pod
>> wpływem temperatury. Doświadczenie (także pana Pazio) mówi, że jak
>> najbardziej tak.
>
> Ależ to, co już się pod wpływem kwaśnego środowiska rozłożyło, nie może
> zareagować powtórnie już z niczym! To już są nieaktywne produkty reakcji
> chemicznej, w tym kluczowe dla nas CO2 błąkające się gdzieś w atmosferze :)
> Owe CO2 straciliśmy bezpowrotnie.
>
> To, że resztki nierozłożonej sody zostały (po tygodniach/miesiącach
> leżakowania ciasta) aktywne, można rozpatrywać wyłącznie w kategoriach
> wiary (nieuzasadnionej).

No to moje pierniczki muszą być albo bardzo niedoinformowane, albo
wierzące, bo rosną w pieczeniu znacząco.

Q
--
Niektórzy zarzucają mi bycie szowinistą, a ja zawsze w takiej sytuacji
powtarzam, że to nieprawda, bo szowiniści to tacy goście, którzy
uważają, że kobieta powinna siedzieć w kuchni.
Ja natomiast uważam, że w kuchni też może coś popsuć.

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
29.11 Qrczak
29.11 bbjk
29.11 Jarosław Sokołowski
29.11 Qrczak
29.11 bbjk
29.11 Jarosław Sokołowski
30.11 bbjk
30.11 Jarosław Sokołowski
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Senet parts 1-3
Chess
Dendera Zodiac - parts 1-5
Senet parts 1-3
Senet parts 1-3
Chess
Chess
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 7-11a
Dendera Zodiac - parts 1-5
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 1-6
Vitruvian Man - parts 7-11a
Vitruvian Man - parts 1-6