Data: 2016-11-25 23:54:21
Temat: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 25.11.2016 o 23:35, Trefniś pisze:
>
> Wydaje się, że do ciast leżakujących najlepiej nadaje się E503, czyli
> wodorowęglan amonu, tzw. amoniak (amoniak spożywczy).
> To właśnie on zaczyna rozkładać się na amoniak, wodę i dwutlenek węgla
> w temperaturze piekarnikowej.
>
> Teraz wypadałoby poszukać starych przepisów na pierniki z
> wodorowęglanem amonu.
> O ile wiem, jest on trochę zapomniany w Polsce, stąd pewnie niezbyt
> zgrabnie przerobione przepisy na pierniki dojrzewające z sodą,
> potażem, albo nawet proszkiem do pieczenia.
>
Amoniak zdarza się w sklepach spożywczych, w podobnych opakowaniach co
proszek do pieczenia. Takie ciasteczka "amoniaczki" byłby kiedyś bardzo
popularne, do nich się używało. Ale osobiście ich nigdy nie robiłam.
>
> Może znajdę chwilę czasu, ale święta bardzo blisko...
Czas zawsze w grudniu jakoś dziwnie przyspiesza.
Ewa
|