Data: 2016-11-25 23:51:53
Temat: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Od: FEniks <x...@p...fm>
Pokaż wszystkie nagłówki
W dniu 25.11.2016 o 17:17, Trefniś pisze:
> W dniu .11.2016 o 16:01 FEniks <x...@p...fm> pisze:
>
>
>> Soda zatem uaktywni się dopiero w piekarniku pod wpływem ciepła. Nie
>> raz już robiłam ciasto na pierniczki, które wcześniej przez noc co
>> najmniej musiało chłodzić się w lodówce, i zawsze tak się z sodą działo.
>
> Niestety nie, soda aktywna jest natychmiast.
Nie przeczę. Co nie zmienia faktu, że nie szkodzi jej schłodzenie w
lodówce przez całą noc albo i dwie. Bo nie sądzę, żeby w dotychczas
robionych przeze mnie co roku pierniczkach wytworzyła się w tak krótkim
czasie jakaś inna działająca siła. A pierniczki w pieczeniu zawsze rosły
i to bardzo.
Mam nadzieję, że i te 4 tygodnie nie zaszkodzą.
>
>> Jak nie zapomnę, to cyknę fotkę, kiedy już będzie gotów.
>
> Myślę, że wszyscy będą wdzięczni!
A najbardziej pewnie ci, którzy będą mogli jak zwykle pokrytykować do
woli. ;)
Ewa
|