Strona główna Grupy pl.rec.kuchnia Piernik świąteczny dojrzewający Re: Piernik świąteczny dojrzewający

Grupy

Szukaj w grupach

 

Re: Piernik świąteczny dojrzewający

« poprzedni post następny post »
Data: 2016-11-26 09:24:55
Temat: Re: Piernik świąteczny dojrzewający
Od: Ikselka <i...@g...pl>
Pokaż wszystkie nagłówki

Trefniś <t...@m...com> wrote:

> Ciekawe, na 15 przepisów na pierniki, tylko w dwóch ciasto ma dojrzewać. W
> jednym zaledwie 24 godziny, w drugim "aż" 3 dni. Wystarczająco długo, by
> CO2 się ulotniło :)

Ulotnił. Dwutlenek wegla ma rodzaj męski.
Tyle że niby dlaczego miałby się ulotnić? Do wydzielenia się go potrzebna
jest wysoka temperatura, wtedy też ma on szansę się dostatecznie rozprężyć,
żeby utworzyć pęcherze w cieście, po czym dopiero kiedy ciasto straci
wilgoć, CO2 może przeniknąć przez ich (cienkie już wtedy i suche, porowate,
przepuszczalne dla gazów) ściany i ulotnić się. Wcześniej w mokrym,
działającym przez to jak folia cieście, ma na to słabe szanse.


> Na przykład wszystkie babki wyrastają dzięki drożdżom, albo przez
> wmieszanie do ciasta piany z białek (w dużych ilościach).
> Na razie są to tylko szczątkowe wrażenia z lektury tej książki, ale dość
> ciekawe.
>
> Z tego wynika, że w kuchniach jest coraz nowocześniej, ale dzięki temu też
> smaczniej.

Bo babki na drożdżach/pianie? A niby na czym miałyby być? To lekkie,
niekleiste ciasta z najdrobniejszej mąki, w odróżnieniu od ciast
piernikowych, które są z grubszej mąki, często z dodatkiem żytniej
czyniącej ciasto bardzo kleistym, ciężkim, trudno rosnącym. Samo powietrze
czy drożdże (drożdże TEŻ produkują CO2) nie dałyby tu rady, bo za krótko
działają. Dlatego w odróżnieniu od pierników babki nie potrzebują tak
silnego spulchniacza.


> To potwierdza wnioski z moich wcześniejszych poszukiwań tradycyjnych
> przepisów.
>


Twoje wnioski są dosyć śmieszne, chętnie więc poczytam c. d.

--
XL

 

Zobacz także


Następne z tego wątku Najnowsze wątki z tej grupy Najnowsze wątki
26.11 Ikselka
26.11 Trefniś
26.11 Ikselka
26.11 Trefniś
26.11 Ikselka
26.11 Trefniś
26.11 Ikselka
26.11 FEniks
26.11 FEniks
26.11 FEniks
29.11 Qrczak
29.11 Jarosław Sokołowski
29.11 Trefniś
29.11 Ikselka
29.11 FEniks
"Schabowe"
www.kingtrust.to Cloned Cards With Pin Shop Dumps Vaild Sell Good Cashapp Paypal Transfer Wu Money gram payonee
Jak zrobić lody, nie zamarzające na kamień w zamrażarce?
Olej rzepakowy
BEST DUMPS CLONING(www.kingtrust.to) TRACK 1&2 SITE SEARCH 2023 Go to any ATM and make your cashout
Mikroplastik w żywności.
Orzechy, pestki, nasiona.
CEBULA!
Mąka/kasza kukurydziana
kto jadł już robaki ?
Nie ma leniwych klusek!
Robienie wody z mózgów młodzieży
Biszkopt bez przepisu.
Do Spurek, tej idiotki od ,,seleryby".
Trzeba to rozpirzyć w drebiezgi.
Dlaczego faggoci są źli.
Autotranskrypcja dla niedosłyszących
Zmierzch kreta?
is it live this group at news.icm.edu.pl
"Schabowe"
samotworzenie umysłu
Re: Zachód sparaliżowany
Irracjonalność
Jak z tym ubogacaniem?
Demokracja antyludowa?
Trzy łyki eko-logiki ?????
Jak Ursula ze szprycerami interesik zrobiła. ?
Naukowy dowód istnienia Boga.
Aktualizacja hasła dla Polski.
Kup pan elektryka ?