Path: news-archive.icm.edu.pl!news.rmf.pl!agh.edu.pl!news.agh.edu.pl!news.onet.pl!not
-for-mail
From: "Bożena" <n...@g...com>
Newsgroups: pl.rec.kuchnia
Subject: Re: Pieróg - jakie macie fajne pomysły? (warzywa, mięso, ser?)
Date: Wed, 25 Nov 2009 17:45:33 +0100
Organization: http://onet.pl
Lines: 30
Message-ID: <hejmvc$2d8$1@news.onet.pl>
References: <hej6oq$akn$1@inews.gazeta.pl> <hej7c7$ds8$1@inews.gazeta.pl>
<hejkjb$rkb$1@news.onet.pl> <hejlvh$c1j$1@inews.gazeta.pl>
NNTP-Posting-Host: chello087207059249.chello.pl
X-Trace: news.onet.pl 1259167532 2472 87.207.59.249 (25 Nov 2009 16:45:32 GMT)
X-Complaints-To: n...@o...pl
NNTP-Posting-Date: Wed, 25 Nov 2009 16:45:32 +0000 (UTC)
X-Priority: 3
X-MSMail-Priority: Normal
X-Newsreader: Microsoft Outlook Express 6.00.2900.5843
X-MimeOLE: Produced By Microsoft MimeOLE V6.00.2900.5579
X-RFC2646: Format=Flowed; Response
Xref: news-archive.icm.edu.pl pl.rec.kuchnia:325455
Ukryj nagłówki
"Bbjk" <> wrote in message news:hejlvh$c1j$1@inews.gazeta.pl...
>
> Dzięki za sprostowanie, podałam przepis Kuronia, bo nie miałam
> oryginalnego z Troków. Wypróbuję Twój.
Proszę bardzo :) Choć to nie mój przepis (ja nie robię kibinów, nie chce mi
się ;)), to standardowy przepis na kibiny i szczerze mówiąc, po raz pierwszy
w życiu spotkałam się z innym. Coś musiało się Kuroniowi pokićkać z tym
farszem.
A w temacie mięsa po obróbce cieplnej jako farszu, to świetny farsz do
pirożków smazonych w głębokim tłuszczu (takich z drożdzowego ciasta w
konsystencji podobnego do pączków) wychodzi z gotowanego mięsa (najlepiej
wołowiny) zmielonego i posmazonego z cebulką i masłem, do tego odrobina
rosołu, żeby nie było zbyt suche. Jeść popijająć rosołem. To smak mojego
dzieciństwa :) Fast food kupowany na ulicy i jedzony zaraz natychmiast
dopóki gorące. Szczegolnie w zimie to był genialny wynalazek :)
> Czebureki też jadałam w okolicach Bachczysaraju i w górach (pełno tam
> knajpek pod nazwą Wostocznaja kuchnia), oto dokumentacja:
> http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/62cdf8b2154bbf5d
.html
> a te, o których piszę, były mniejsze i bardziej pękate, polane sosem.
Jak mniejsze i bardziej pękate, to mogła być odmiana bielaszej. A dziurkę u
gory miały?
Bielaszi wyglądają tak: http://beliaszi.gu.ma/
Bożenka
|